El 1r Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana arriba a Falset

Un conjunt d’actes agruparan als experts i aficionats d’esta temàtica al castell de Falset, del 19 al 21 d’octubre

Dos parelles de balladors de jota.
Dos parelles de balladors de jota. | Cedida
Redacció
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:18h
Una cinquantena d’activitats reuniran als amants de la jota del territori ebrenc en el 1r Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana. L’esdeveniment servirà per posar en comú les recerques més recents i per debatre l'estat actual d'esta manifestació cultural.

El congrés estarà organitzat en quatre eixos temàtics: els aspectes històrics de la
jota, els aspectes identitaris i de patrimonialització, el seu ús i funció, i les formes de transmissió. En l'apartat d'aspectes històrics es pretén analitzar el fet que la
jota és un dels casos més complexes de relació entre els àmbits popular i "acadèmic", tal com demostra el fet que diferents autors clàssics l'incorporen com a gènere a les seves obres. El segon àmbit se centra en la reflexió entorn la construcció d'una identitat col·lectiva al voltant de la jota. El tercer eix té com a objectiu donar visibilitat als usos i funcions més actuals; i finalment, el quart eix, pretén posar sobre la taula els múltiples espais que avui i al llarg del temps han permès la transmissió d’esta expressió artística.

Les diferents intervencions del congrés abordaran la jota des de la vessant musical, la del cant i la de la dansa. A més, cada eix culminarà amb unes conclusions cantades a càrrec d’algunes de les veus més conegudes de la zona com la de Mateu Matas ‘Xurí’, Guardet Lo Cantador o Sílvia Ampolla.

El congrés està organitzat conjuntament pel Departament de Cultura, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, amb la col·laboració de l'Associació Cultural "La Clavellinera", l’Escola de música tradicional ebrenca Lo Canalero i Rondalla dels Ports o la Casa de la Jota, entre altres entitats culturals.

La jota és una música, un cant i una dansa de parella -tot i que també es pot ballar individualment- estesa per gran part de la península Ibèrica, les illes Balears i Canàries, així com per diferents punts de l'Amèrica Llatina. A Catalunya és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones catalanoparlants de l'Aragó, a diversos punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat. Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s'ha mantingut viva fins a l'actualitat, tant en el cas de la jota ballada com en el de la jota cantada improvisada.

El 1r Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, que tindrà lloc els dies 19, 20 i 21 d’octubre al castell de Falset, alternarà ponències de caràcter acadèmic i activitats lúdiques, que es complementaran amb una sèrie de presentacions i exposicions. La inscripció és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats.