L’arribada del pailebot Santa Eulàlia donarà el tret de sortida a la segona edició d’Orígens

El barri del Xicago de la Ràpita recupera la seua essència tradicional per acollir una vuitantena d’activitats

El pailebot Santa Eulàlia, que donarà el tret de sortida a la segona edició d'Orígens.
El pailebot Santa Eulàlia, que donarà el tret de sortida a la segona edició d'Orígens. | Pere de Prada
Redacció
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:20h
L’arribada del pailebot Santa Eulàlia donarà el tret de sortida a la segona edició d’Orígens a la Ràpita. L'embarcació, provinent del port de Barcelona, arribarà aquest divendres sobre les 17 hores.

El barri mariner del Xicago recupera la seua essència tradicional per acollir fins a una vuitantena d’activitats programades, entre les quals destaquen concerts com el de Pep Gimeno "Botifarra" amb l’Agrupació Musical Rapitenca i el de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.
 
“Estem llestos i il·lusionats per gaudir de les nostres tradicions i de la nostra essència de nou. Pagesa, marinera, és igual, l’essència d’un poble mediterrani autèntic que fa gala de les seues arrels i gaudeix de les coses petites, de la vida al carrer”, ha afirmat l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. Una vegada més, el regidor d’Identitat, Rafa Balagué, ha agraït “la participació i la implicació de la ciutadania que, a través de moltes entitats i associacions, i també dels particulars, des de fa setmanes ja ens fa sentir l’emoció d’esta nova edició”.
 
Enguany, una de les decisions de l’organització, ha estat la d’ampliar la programació nocturna durant els tres dies de celebració. Així, la nit de divendres, l’acte inaugural comptarà amb l’estrena del nou espectacle de Pili Cugat i Carlos Lupprian, titulat “Terra de Salines”, que donarà pas a continuació a l’espectacle literari i musical del pastor Jesús Pescador. La música també serà la protagonista de la nit a l’escenari principal situat darrere la Casa del Mar, amb les actuacions de la companyia Jas Dansa, i de la Rondalla Rapitenca amb Sílvia Ampolla i la Rondalla Suquet d’Anguila amb Guardet lo cantador, a més de la participació dels cantadors locals Paco lo Xatet i Mari la de Benet. A dos quarts d’una començarà el ball a l’antiga platja de l’Arenal, a càrrec de l’orquestrina de l’Agrupació Musical Rapitenca.

Dissabte a les vuit del vespre s’estrenarà l’obra de Xip Xap "Toristes" i a les nou hi haurà concert amb la Coral Veus dels Alfacs i un concert acústic del grup Equus. A les deu es podran viure les emocions de la lectura poètica que Carme Cruelles oferirà a bord del vaixell centenari Sant Ramon, al moll de les “golondrines”. A les onze de la nit, Orígens viurà el gran concert de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca acompanyada del cantautor Pep Gimeno "Botifarra" Una actuació gratuïta que tindrà lloc a la plaça Agustí Vizcarro. Finalment, la cloenda de diumenge estarà protagonitzada pel grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Amb tot, la vuitantena d’actes programats s’escampen per totes les hores del dia, amb concursos, un mercat d’artesania i productes de quilòmetre zero, jocs tradicionals, escenes itinerants de teatre, tallers, exposicions, un homenatge a tots
els centenaris i diferents  demostracions d’oficis antics. A més, un gran nombre de tavernes i restaurants faran tapes i menús especials per a l’ocasió.