'F/F Föhn', un espectacle al voltant del vent

Codirigit per Mariaelena Roqué i Oriol Escursell es representarà divendres per primera vegada

Redacció
09 d'octubre del 2018
Actualitzat el 10 d'octubre a les 7:23h
L’efecte Föhn o Foehn, per la pronúncia alemanya, és l’efecte termodinàmic que es produïx quan una massa d’aire entra en contacte amb una muntanya i s’escalfa de forma brusca quan descendix per la vessant oposada. Este canvi incidix en la salut mental de les persones, i també en la creativitat d’alguns artistes, com per exemple la tramuntana a Dalí.
 
El vent com a protagonista dels canvis en les persones és sobre el que reflexiona l’espectacle F/F Föhn, una coproducció de Lo Pati i el FESTICAM, que es representarà per primera vegada divendres 12 d’octubre, i dissabte 13, a les 20.00 h, al centre Lo Pati d’Amposta.
 
Es tracta d’un espectacle “transdisciplinari” concebut com un work in progress col·lectiu que connecta d’una manera holística diferents disciplines artístiques:
teatre, circ, dansa, però també arts plàstiques i arts sonores i visuals.
 
El projecte el capitaneja l’artista Mariaelena Roqué, cofundadora de la Companyia Carles Santos, juntament amb Oriol Escursell, de la companyia de circ L’Últim Vals, autor entre altres de l’espectacle de circ i dansa NAQBA. Tots dos dirigixen un grup d’actors i artistes, entre els quals també hi ha estudiants de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) i de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (ETCA).
 
“Tots interactuen entre tots traspassant les seues pròpies disciplines”, explica Mariaelena Roqué. Així, per exemple, els artistes plàstics intervindran en algunes obres o peces escenogràfiques de Roqué per transformar-les i esta transformació també formarà part de l’acció.
 
En un tastet que s’ha fet al Pati, ja s’han desvetlat alguns dels elements que formaran part de l’escenografia, com la gran paret central mòbil, que els participants fan girar, o un “magma” de mànegues de reg que simbolitzen la connexió amb la terra i el que ens envolta.
 
“La nostra idea és que este espectacle tinga recorregut més enllà del FESTICAM i continue construint-se”, ha apuntat Roqué. Així, el procés de gestació de l’obra també s’ha anat documentant en format audiovisual i este material s’editarà i es reinterpretarà per projectar-se durant l’acció.