«El Periple» premiada com a Millor Pel·lícula Documental al Festival Internacional de Girona

El film de l’ebrenc Mario Pons reflexiona sobre la “decadència” dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats

Els guardonats durant l'entrega de premis, el diumenge 30 de setembre.
Els guardonats durant l'entrega de premis, el diumenge 30 de setembre. | Cedida
Redacció
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:23h

'El Periple', la pel·lícula del realitzador ebrenc Mario Pons Múria ha estat guardonada amb el Premi a Millor Pel·lícula Documental en la secció Internacional a competició al Festival Internacional de Cinema de Girona. L'entrega de premis va tenir lloc el passat 30 de setembre als Cinemes Albeniz de la capital gironina.

El director del film, Mario Pons, va dedicar el premi al poble siri i kurd i als exiliats republicans de 1939, fent memòria històrica sobre els 80 anys de la Batalla de l'Ebre, en una crida en contra totes les formes de feixisme: "La derrota en aquella batalla va deixar 450.000 exiliats que van haver de marxar després de la Guerra Civil".

Pons va apuntar la rellevància de la situació actual, demanant la llibertat per a les persones preses, el retorn dels exiliats polítics i el dret a decidir del poble català i espanyol.

El director també va destacar el paper històric de la Plataforna en Defensa de l'Ebre, que aquest any compleix 18 anys, com a origen del procés regenerador democràtic. "Va haver-hi un crit: Lo riu és vida!!, que defensava la dignitat no només dels pobles del sud de Catalunya, sinó de tots los pobles i les perifèries que es veuen atacades per aquest gran monstre que és l'avarícia", declarava Pons durant l'entrega.

'El Periple' és una obra documental de Mario Pons que reflexiona sobre la "decadència" dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats, establint "paral·lelismes socials i històrics" amb l'exili republicà de 1939, la dictadura franquista i, en paraules del director, l'actual situació de bloqueig interior de l'individu davant l'escalada bel·licista internacional.

El film es presentarà pròximament al teatre de Vilafranca, 17 d'octubre i als Cinemes de Roquetes i Amposta.