«Marcats per l'1 d'Octubre»: el 30 Minuts narrarà este diumenge els fets de la Ràpita

El reportatge, que recull el testimoni d'alguns rapitencs, analitza si l'1-O serà un dia més d'un llarg procés o tindrà un capítol a part en la història del país

Teresa i Trini, una de les imatges icòniques d'aquell dia.
Teresa i Trini, una de les imatges icòniques d'aquell dia. | Ariadna Rodríguez Masià
Redacció
26 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:51h
El 30 Minuts de TV3 oferirà el proper diumenge, en el primer aniversari de l’1-O, un reportatge en què la Ràpita i els fets que es van viure al pavelló firal hi tindran un paper especial.

Hi haurà una generació marcada per l'1 d'octubre? Quin pes tindrà l'1 d'octubre amb el pas dels anys? Serà un dia més d'un llarg procés o tindrà un capítol a part en la història del país? Són algunes de les preguntes que planteja el reportatge "Marcats per l'1 d'octubre", realitzat per Genís Cormand i Sara Segarra amb imatge de David Bou.

"A la Ràpita, encara hem d'entendre el que ens va passar", relata un dels testimonis. Pocs minuts després de les 9 del matí, van arribar 10 furgonetes de la Guàrdia Civil. Hi va haver 84 ferits. El "30 Minuts" ha parlat amb els veïns, ha reconstruït els moments que s'hi van viure, d'una tensió i violència molt grans, i ha recollit les seues reflexions. Un any després, segueixen buscant-hi una explicació.

El reportatge s'endinsa, a més de la Ràpita, en 4 poblacions més també marcades per l'1 d'octubre: Sant Julià de Ramis, Aiguaviva, Vila-rodona, i l'escola Ramon Llull de Barcelona. Cinc situacions extremes explicades pels veïns i veïnes que ho van viure en primera persona.

L'equip del "30 Minuts" també ha entrevistat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; l'exministre d'Exteriors del govern del PP José Manuel García- Margallo, i un representant de la policia espanyola. Recull també les reflexions, des de la presó, en unes cartes manuscrites per al reportatge, de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras.
Què en pensa, el número dos de la Comissió de Venècia, del referèndum? Va ser homologable, legal? Des d'Estrasburg, respon aquestes qüestions al "30 Minuts" i també les responen diversos corresponsals internacionals que van viure en primera persona aquell 1-O i que n'interpreten el significat i la transcendència futura.

El reportatge que s’emetrà, com és habitual, després del TN al vespre, ha comptat amb el muntatge de Carles Señalada i Sandra Rierola a la producció.

A la Ràpita també es podrà veure en pantalla gegant a la plaça 1 d’octubre, en un acte organitzat per l’ANC del municipi.