La processionària amenaça els boscos catalans per quart any consecutiu

La plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal ha rebut l’avís de l’aparició de les primeres erugues de processionària, que han començat a sortir dels ous en zones de Prepirineu

Redacció
21 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:16h
Un bosc afectat per la processionària, amb profusió de bosses.
Un bosc afectat per la processionària, amb profusió de bosses. | J. Balagué/CREAF.
Les fotos de processionària que ha enviat la ciutadania a la plataforma Alerta Forestal confirmen que la plaga repeteix any rere any als boscos de Catalunya. Les erugues ja han començat un nou cicle de vida, però encara falten uns mesos perquè s’observen les típiques bosses sedoses que formen als arbres per protegir-se. Tot i això, els ecòlegs del projecte advertixen que la plaga anirà en augment respecte a l’any passat si no hi ha una fredorada a inici d’esta tardor.

“En cas que la situació continue així, estarem parlant del quart any consecutiu que els boscos del país es veuen tan intensament afectats. Malauradament, això podria implicar que els pins no es recuperen de l’atac i haurem de començar a fer seguiment de la mortalitat”, explica el coordinador científic d’Alerta Forestal, Jordi Vayreda. I afegix: “Ara mateix els boscos estan en bon estat de salut a la major part del país, ja que la primavera i l’estiu han estat especialment plujosos i han permès que es recuperen adequadament. Tot i que és una bona notícia, això també vol dir que la processionària té més aliment disponible”.
 

La campanya de processionària 2017-2018 va rebre gairebé 400 imatges

La primera campanya de processionària d’Alerta Forestal, que va acabar el  mes de juny passat, va comptar amb gairebé 400 imatges de boscos afectats per la plaga que enviaven les usuàries i els usuaris. Unes fotos que van permetre a l’equip investigador comprovar que la processionària fa tres anys que afecta severament els mateixos boscos de Catalunya – i en la nova campanya 2018-2019 podria ser el quart – i que ha arribat a altituds tan elevades com la conca del Varradòs, a la Val d’Aran (aproximadament 1.130 metres).

La situació extreta d'estos primers resultats no era esperançadora: el 42% de les imatges rebudes corresponien a afectacions altes o molt altes de defoliació, sobretot pel que fa a les comarques del Berguedà, el Solsonès i l’Alt Urgell. Les regions més afectades van ser el Pirineu i Prepirineu, on tot i el fred, les processons no s’aturaven. I sembla que enguany la situació es mantindrà o, fins i tot, podria empitjorar.
 
Tindre uns boscos saludables és beneficiós per a les persones

La plataforma d’Alerta Forestal està coordinada pel CREAF i impulsada per la Fundació Bancària La Caixa. Des de novembre treballa per recollir imatges de quatre tipus d’alertes que danyen els boscos: la processionària, la sequera, les nevades i les ventades. En este temps ja compta amb 380 persones voluntàries que aporten estes fotografien fetes tan des de mòbil o càmera com des de dron, i amb les quals es genera un mapa d’afectacions per tot el territori català. La informació que se n’extreu servix per a què els i les investigadores del projecte puguen valorar l’estat actual dels boscos i predir com serà en el futur.
 

Les erugues de la processionària durant el primer estadi de desenvolupament. Foto: L. Brotons/CREAF.


Esta iniciativa forma part del projecte Boscos Sans per una Societat Saludable, que busca conèixer el paper dels boscos com a font de salut per a les persones,  entendre quins són els mecanismes que utilitza i com estos relacionen —i es relacionaran— amb la salut dels boscos.
 
Web d’Alerta Forestal:http://www.alertaforestal.com/
 
Mapa d’avisos creat a partir de les fotografies que han enviat els i les usuàries de la plataforma:  http://www.alertaforestal.com/alertes/mapa-dalertes/