Naix el projecte Biblioteques i Salut Mental per desestigmatitzar estes malalties

En col·laboració amb la Taula de Salut Mental de les Terres de l'Ebre, amplia les activitats més enllà del públic infantil

Presentació del projecte Biblioteques i Salut Mental
Presentació del projecte Biblioteques i Salut Mental | Cedida
Redacció
19 de setembre del 2018
Actualitzat el 20 de setembre a les 15:10h
Les biblioteques com a espais d'inclusió, sensibilització i desestigmatització de les persones que patixen malalties mentals, especialment en el cas dels xiquets. Este és l'objectiu sobre el qual s'ha bastit el projecte Biblioteques i Salut Mental, organitzat pel departament de Cultura i la Taula de Salut Mental de les Terres de l'Ebre. S'organitzaran contacontes, tallers i exposicions per conscienciar menuts i grans.

La iniciativa, que es va posar en marxa el 2017 amb una oferta amb activitats en set biblioteques del territori, s'ha marcat enguany objectius més ambiciosos, no només amb la participació de 28 dels 32 equipaments públics de lectura, sinó també ampliant el públic a la qual va dirigida.

Es tracta del primer cas a Catalunya focalitzat en la salut mental dins d'un àmbit territorial, en el marc del projecte de Biblioteques inclusives de la Generalitat, que busca la plena integració social de les persones amb discapacitat. "Per a les associacions i familiars, és molt important la desestigmatització de les malalties i dels trastorns", ha remarcat Míriam Galindo, membre de la Taula de la Salut Mental de les Terres de l'Ebre, entitat constituïda el 2014 i de la qual formen part associacions de familiars, institucions públiques i la Fundació Pere Mata. 

La idea d'iniciar el projecte amb els contacontes, ha subratllat, respon a la voluntat d'arribar directament als més menuts, "la gent oberta, més sensible i amb més capacitat d'aprendre". Això, afegix, permet que els nens, especialment els afectats per estos trastorns, es puguen sentir més "còmodes" a l'espai i, en un context de diversió, puguen viure-ho amb "naturalitat", extrapolant esta vivència a altres àmbits. A partir de llibres escollits pels professionals de la Central de Biblioteques de les Terres de l'Ebre s'abordaran problemes com el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat o el trastorn bipolar. Una exposició dirigida als infants abordarà les emocions i els sentiments. 

L'objectiu de tot plegat és que els més menuts siguen conscients i alhora transmissors d'estos missatges, transcendint el seu propi àmbit. "No només ens dirigim als xiquets: aprofitem que els més menuts venen acompanyats dels pares i això ens servix per sensibilitzar els familiars. Molts cops, els xiquets tenen molts menys prejudicis i entenen les coses de seguida. Els prejudicis sovint venen de l'entorn. Amb la sensibilització dels nens arribem més lluny: arribem a la família", ha afegit.

L'èxit de la primera edició, però, ha impulsat els responsables del projecte a anar més enllà. "Hem decidit segmentar la població i arribar a tots els nivells d'edat", ha precisat Mariola Castaño, de la Central de Biblioteques de les Terres de l'Ebre. Així, per als joves d'entre 10 i 12 anys, s'ha programat també un club de lectura juvenil i una exposició i taller sobre la manipulació i pressió a l'entorn físic femení i els casos de bellesa imposats. Per als adults, s'organitzarà un cinefòrum amb tres vídeos i la participació de testimonis, familiars i professionals de la salut mental. Tot plegat, s'organitzaran 45 activitats, en les quals hi participaran 28 de les 32 biblioteques del territori. En la programació s'hi implicaran també, en esta ocasió altres associacions de salut mental i familiars, com AHIDA i Activa't per la Salut Mental a les Terres de l'Ebre, que es troben representades a la Taula.