Operatiu policial per a erradicar la captura il·legal de cranc blau

S'han intervingut més d'un miler d'exemplars, amb un pes total de 170 quilos que tindrien un valor de mercat de més de 2.000 €

Imatge dels crancs blaus pescats il·legalment
Imatge dels crancs blaus pescats il·legalment | Cedida
Redacció
13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:43h
La Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta de l'Ebre ha culminat un operatiu per a la intercepció de mariscadors furtius dedicats a la captura il·legal i posterior comercialització de cranc blau, a l'identificar als ocupants d'un vehicle que transportava una partida de crancs blaus.

Amb motiu de les diferents queixes dels professionals dedicats a la pesca del cranc blau a la zona del Delta de l'Ebre, es van establir diferents operatius dedicats a detectar les captures il·legals d'este producte, ja que actualment són molt pocs els professionals del sector que disposen d'autorització per a la seua captura.

A conseqüència dels operatius, el matí del 28 de juliol a la zona coneguda com a Canal de la Gaita, del terme municipal d'Amposta, agents de la Guàrdia Civil, van sorprendre una persona d'origen xinès pescant cranc blau sense la corresponent autorització. En el moment de comunicar-li que estava cometent una infracció i que seria denunciat, el ciutadà va intentar subornar amb diners als agents per tal de deixar sense efecte la sanció, resultat del qual va ser detingut per un delicte de suborn.

Posteriorment el 7 d'agost, a la badia dels Alfacs, pròxim a un canal d'aigua que abastix la Llacuna de l'Encanyissada, van sorprendre dos persones d'origen xinès mariscant amb quatre "sedals dorments", descobrint oculta entre uns matolls una caixa que contenia diversos exemplars de cranc blau. Després de ser identificats i sol·licitar-los la corresponent autorització per exercir l'activitat, van manifestar no tenir-la, sent denunciats per incomplir la Llei 3/2011 de pesca marítima de l'Estat.

Per finalitzar l'operatiu, durant la nit del dia 11 de setembre es va interceptar un vehicle d'alta gamma, amb dos ocupants d'origen xinès, a la localitat de Sant Carles de la Ràpita després d'haver adquirit 302 exemplars de cranc blau, els quals pretenien comercialitzar sense passar els controls sanitaris necessaris, sent denunciats per la comissió de nombroses infraccions a la Llei de Pesca Marítima.

La totalitat dels exemplars intervinguts en els operatius establerts, una vegada va ser comprovada la seua idoneïtat per al consum humà, es van donar a un centre de beneficència de la localitat d'Amposta.

El cranc blau americà

És originari de les costes atlàntiques americanes, s'alimenta de mol·luscs, crustacis, peixos petits i matèria vegetal i a les seues potes té un característic color blavós, sent una espècie de grans dimensions, els exemplars adults poden arribar a mesurar 20 cm i pesar entre 500 grams i 1 quilo. És considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del Mediterrani.

Des del 2016 s'atorguen llicències per a la pesca professional, existint fins a la data un reduït nombre d'elles. La Guàrdia Civil advertix que, tot i que este crustaci sigue una espècie invasora, la seua captura incontrolada fora de les vies legals, impedix conèixer la destinació que se li dóna al producte, causant un perill per a la proliferació incontrolada d'esta espècie, que suposa un greu risc tant per al medi ambient com per a la salut alimentària.