L'Eufònic desembarca a Lo Pati amb una videoinstal·lació de llum i so

L'obra d'Anthony McCall i Mark Fell es podrà visitar fins al 16 de setembre

Face to Face II, la instal·lació de l'Eufònic 2018 a Lo Pati
Face to Face II, la instal·lació de l'Eufònic 2018 a Lo Pati | Cedida
Redacció
27 d'agost del 2018
Actualitzat a les 16:37h
L’efecte sensorial de travessar una construcció feta de parets de llum de sòlida i recórrer un espai efímer i canviant que interactua amb l’espectador a mesura que este el transita. Esta és l’experiència visual que proposa Face to Face II, una vídeoinstal·lació silenciosa creada per l’artista britànic Anthony McCall el 2013 a través de dos projectors de llum blanca, dos pantalles i fum.

Es tracta d’una instal·lació que no és per mirar-la sinó per submergir-s’hi i ara arriba a Lo Pati–Centre d’Art Terres de l’Ebre de la mà d’Eufònic, el festival d’Arts Sonores i Visuals de les Terres de l’Ebre. Amb el plus que a l’experiència visual de McCall se li suma esta vegada una experiència també auditiva a través d’una instal·lació sonora creada expressament per a l’ocasió per l’artista també britànic Mark Fell: Slicing a torus. Es tracta d’una instal·lació multicanal amb vuit altaveus simultània a l’obra de McCall i que fa més profunda la immersió del visitant. “Les dos peces es juxtaposen, es complementen i s’enriqueixen mútuament, d’una manera natural”, explica Arnau Horta, comissari d’esta proposta que s’ha inaugurat este dissabte a Lo Pati, com a prèvia d’Eufònic, i que es podrà visitar fins al 16 de setembre.

Face to Face II + Slicing a torus és sens dubte una de les propostes més potents que es podran experimentar en el marc d’Eufònic 2018 i té a més la virtut d’haver sabut unir en un mateix espai a dos referents de l’art tecnològic. Així l’obra d’Anthony McCall, que des del 1973 treballa amb instal·lacions de llum sòlida, ha estat reconeguda internacionalment i es poden trobar peces seues a la Tate de Londres, el MOMA de Nova York, el MACBA o el centre Pompidou de París. Mentre que Mark Fell, present a la inauguració de Lo Pati, molt més jove que McCall, està considerat uns dels artistes capitals en la investigació sonora i multimèdia. Portar esta peça a Lo Pati ha estat possible gràcies a la col·laboració de New Art Foundation i BEEP Electronic Art Collection, propietària de la peça de McCall.

Al voltant d’esta instal·lació, el dissabte 1 de setembre es farà un taller infantil, a càrrec de Maria Pons. Adreçat a xiquets i xiquetes d’entre 5 i 8 anys, este taller els proposa descobrir l’espai entre el projector i la pantalla i les figures que es creen. Es gratuït però cal inscripció prèvia.
 

Eduardo Vaderrey, Vicent Fibla i Inés Martí a la inauguració de Face to Face II Foto: Cedida


Propostes lligades al paisatge del Delta

Però esta no és l’única proposta d’Eufònic 2018 vinculada a Lo Pati. El Centre d’Art de les Terres de l’Ebre dóna suport al festival d’arts sonores i visuals des dels inicis i ho fa impulsant projectes artístics que s’inspiren en el paisatge del delta de l’Ebre. Així en esta setena edició d’Eufònic, s’han desenvolupat tres residències artístiques a la residència que Lo Pati té a Balada, al cor mateix del Delta. Els primers resultats s’han presentat este mateix dissabte, una hora abans de la inauguració de Face to Face II + Slicing a torus, a Lo Pati. Es tracta de La piel ciega de l’artista visual Eduardo Valderrey, una instal·lació audiovisual en format escultòric que es podrà visitar fins al 2 de setembre a l’Oficina de Turisme i on l’autor reflexiona a través d’imatges captades al tram final del riu Ebre sobre allò que no es veu, la idea de frontera i les polítiques de l’aigua.

Els resultats de les altres dos residències artístiques es presentaran la setmana vinent dins Eufònic, que se celebrarà del 30 d’agost al 2 de setembre. Narracions líquides d’Alba Rihe (Barcelona, 1988) es podrà escoltar al Mercat Vell de la Ràpita el dissabte 1 de setembre a les 18:30 hores. Es tracta d’un experiment sonor amb el qual l’artista es pregunta si canvia la percepció sonora quan estem relaxats i a l’hora explora les possibilitats líquides dels sons del Delta. Mentre que el col·lectiu La Forasteria, integrat per Laia Arqueros (Almeria, 1985), Larry Rodriguez (Barcelona, 1977), Mar Cianuro (Barcelona, 1987) i Oliver Mancebo (Vilafranca del Penedès, 1981) presentaran el resultat del seu treball amb sorpresa gastronòmica inclosa el mateix dissabte, 1 de setembre al Mercat Municipal d’Amposta a les 10:15 hores. La Forasteria, que s’autodefinixen com intrusos allà on van, es troben encara instal·lats a Balada i estan elaborant un catàleg transmèdia zoològic sobre les espècies invasores del Delta (cranc blau, cargol maçana o silur, entre altres).