La senienca Victòria Almuni rep la Creu de Sant Jordi per la recerca en termes històrics i arquitectònics

Altres guardonats han estat els familiars dels presos i els exiliats, Roger Español, Lucía Caram i l'ONG Proactiva Open Arms, entre d'altres

Victòria Almuni rebent la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat Quim Torra
Victòria Almuni rebent la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat Quim Torra | Cedida
Redacció
25 de juliol del 2018
Actualitzat a les 12:22h
Este dilluns es va fer entrega al Palau de la Música Catalana de les Creus de Sant Jordi, una de les guardonades va ser la senienca Victòria Almuni Balada, per la seua recerca especialitzada en temes històrics i arquitectònics de les Terres de l'Ebre i del nord del País Valencià. Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona, la seua tesi s'ha centrat en l'estudi de diversos monuments i edificis rellevants de les comarques compreses a la diòcesi de Tortosa. Professora associada al Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili, ha presidit la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l'Ebre.
 Felicitacions a les xarxes
31 personalitats i 24 entitats premiades

El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a 31 personalitats i 24 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seua identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L'Associació Catalana pels Drets Civils, creada per les famílies dels presos i exiliats polítics com a plataforma d'actuació conjunta, és una de les entitats que ha rebut la Creu de Sant Jordi. Roger Español ha estat guardonat pel compromís per fer complir el dret a l'autodeterminació i "la lluita cívica per la democràcia i les llibertats fonamentals". La religiosa i activista social Lucía Caram ha estat una altra de les personalitats reconegudes, pel seu compromís amb les persones més desafavorides com a promotora de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, creada al Convent de Santa Clara de Manresa, i la seua vinculació a la Fundació Privada Rosa Oriol.

Entre els ciutadans distingits destaquen també el submarinista Eduard Admetlla, el gastrònom Francesc "Xicu" Anoro, l'historiador i president de la Comissió per la Dignitat Josep Cruanyes, i l'economista Lucía Benería, entre d'altres. En el llistat d'entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi hi figuren l'ONG Proactiva Open Arms, que ha estat àmpliament ovacionada pel públic al Palau de la Música; la cooperativa Abacus, les associacions de defensa forestal i l'associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Puigcerdà.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
 

Els presidents Torra i Torrent, rodejats pels premiats Foto: ACN