L’Agrícola Sant Isidre de La Fatarella recupera l’elaboració de vi al municipi i presenta Al-fatriyya

El nou vi pretén ser un homenatge al poble de La Fatarella i als seus orígens

El nou vi ha estat batejat com a Al-fatriyya, un nom àrab d’on es creu que prové el topònim de La Fatarella.
El nou vi ha estat batejat com a Al-fatriyya, un nom àrab d’on es creu que prové el topònim de La Fatarella. | Cedida
Redacció
16 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:11h
La cooperativa Agrícola Sant Isidre de La Fatarella recupera l’elaboració de vi a la cooperativa de la mà d’una nova marca de vi, que arriba per sumar-se a les celebrades garnatxes blanques elaboradores sota el segell Garnatxa 100% de la DO Terra Alta. El nou vi pretén ser un homenatge al poble de La Fatarella i als seus orígens, i ha estat batejat com a Al-fatriyya, un nom àrab d’on es creu que prové el topònim de La Fatarella.

La marca compta amb un disseny que reproduïx l’altiplà de la serra i el fons de l’etiqueta, el marge de pedra seca calcària, molt típica al municipi, ja que ha estat la construcció agrícola més típica, degut a l’orografia del terme municipal, molt abrupta. Actualment no són pocs els veïns que es dediquen a la seua reconstrucció i restauració.

Les garnatxes amb les quals s’ha elaborat Al-fatriyya s’han veremat amb caixes, fent-ne una selecció manual, i criades en àmfores de fang durant cinc mesos. El vi es va embotellar al febrer en lluna minvant sense clarificar i amb un filtrat lleuger. El total de quilos de raïm obtinguts durant la verema va ser de 2.200, malgrat que només s’han embotellat 1.245 ampolles: el rendiment és inferior al 50%, posant ja de manifest la qualitat superior del producte. El procés de criança i envasat ha anat a càrrec de l’enòleg Joan Ramon Bada (Vins del Tros).

Agrícola Sant Isidre va ser fundada l’any 1957 i actualment està presidida per Joan Ramon Comellas Albesa. Tot i que actualment comercialitza principalment fruits secs, olives i oli, durant dècades havia elaborat i envasat vi, ja que els seus socis eren importants productors de raïm. Amb la reducció de la superfície dedicada a la vinya que es va viure durant dècades a La Fatarella, la cooperativa va dixar d’elaborar vins.  Amb la voluntat de posar en valor la tradició vitivinícola tan arrelada a la comarca i al passat de La Fatarella, i també amb l’afany de renovar la imatge comercial dels productes de la cooperativa, neix Al-fatriyya com a símbol de la tradició i del territori, de varietat garnatxa blanca, veremat en condicions d’altitud a unes determinades finques i processat com s’elaboraven antigament els vins a la nostra zona.