Els treballs per extraure els últims llots contaminats del pantà de Flix s’iniciaran a la tardor

El Govern aprovarà incentius per a la implantació d'indústries a Flix en la llei d'acompanyament dels pressupostos

El conseller Damià Calvet, durant la visita a les actuacions de descontaminació a la fàbrica d'Ercros i la Reserva Natural de Sebes.
El conseller Damià Calvet, durant la visita a les actuacions de descontaminació a la fàbrica d'Ercros i la Reserva Natural de Sebes. | ACN
Sofia Cabanes
13 de juliol del 2018
Actualitzat el 14 de juliol a les 11:31h
Acuamed iniciarà la propera tardor els treballs per a la retirada d’aproximadament 79.000 metres cúbics de fangs contaminants del fons del pantà de Flix. El Ministeri d’Agricultura va anunciar el 25 de maig passat que la societat estatal Acuamed reprendria les obres a través de l’empresa pública Tragsa, amb direcció d’obra d’Inypsa, després de rebre els traspàs de la unió temporal d’empreses (UTE) Flix Ebre (FCC) que es negava a acabar-les.

Este divendres, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcalde de Flix, Marc Mur; la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i la secretària general d’Ercros, Teresa Conesa, entre d’altres, ha visitat el pantà de la mà dels responsables dels treballs.  

Calvet, ha anunciat que la retirada dels fangs tòxics romanents a Flix “començarà la propera tardor. També ha explicat que durant la segona fase dels treballs “s’incorporarà el vector aire en l’avaluació ambiental”, una de les reivindicacions que s’havien fet, precisament, des de l’Ajuntament.  

El conseller ha detallar que “l’extracció es farà mitjançant una draga de succió que iniciarà els treballs en finalitzar l’estiu. Esperem que esta fase s’acabe al llarg del primer semestre del l’any que ve. Però l’important és que s’acabe bé i si s’ha d’allargar el termini l’allargarem”, ha subratllat. En este mateix sentit s’ha expressat l’alcalde de Flix, Marc Mur: “Ens hem conjurat per a que la segona fase no pequi de presses i que tot vagi bé". “Tampoc podem pecar del que ja ens ha passat” en referència amb el conflicte amb l’anterior contractista, que no va acabar els treballs “és a dir, que el mateix que executi les obres, certifiqui el seu final i certifiqui que s’han fet bé. Tenim una Comissió d’Experts que ja funciona des de la primera fase, l’hem d’utilitzar al màxim i l’hem de fer útil per al control de la descontaminació de l’embassament”, ha reblat.

Mentrestant continua actiu el protocol de vigilància per controlar la qualitat de l’aigua a l’embassament i al riu aigües avall. Fins ara no s’han detectat increments significatius de mercuri en cap dels 18 punts de control instal·lats ni s’ha produït cap incident remarcable.

Després de visitar els treballs de descontaminació a l’embassament, la comitiva encapçalada pel conseller s’ha dirigit cap als terrenys de la fàbrica d’Ercros per conèixer de primera mà els treballs de sanejament de sòls afectats que l’empresa química es va comprometre a realitzar el 2017. En concret, Ercros ha desmantellat dos antics magatzems, cosa que ha requerit gestionar 5.500 tones de residus. Per tal d’accelerar el sanejament del sòl on s’ubicaven els dos magatzems i altres zones de la fàbrica afectades s’han construït cinc plantes d’extracció de vapors, tres de les quals ja estan en funcionament i les altres dos s’espera que ho estiguen al llarg de la segona part d’enguany.
 

La comitiva encapçalada pel conseller ha visitat les instal·lacions de la fàbrica Ercros. Foto: Sofia Cabanes


El desmantellament de la planta d'electròlici
Calvet també ha comprovat els treballs que s’estan realitzant en el desmantellament la planta d’electròlisi amb tecnologia de mercuri, que el 10 de desembre de l’any passat va quedar aturada en compliment de la prohibició europea de fer servir mercuri en els processos industrials. 

L’aturada d’esta planta ha requerit la construcció d’un espai per emmagatzemar temporalment el mercuri procedent de les cel·les de la planta; el buidat del mercuri d’estes cel·les i el buidat i neteja dels altres equipaments i circuits; la descontaminació dels equipaments que han estat en contacte amb el mercuri, que encara s’està executant; i la elaboració del projecte de desmantellament de les instal·lacions d’electròlisi, que ja s’ha presentat a l’administració competent. “Guardem part del mercuri, unes 150 tones, en un magatzem temporal perquè a Europa no hi ha prou plantes de tractament d’este residu. Un 40% del mercuri (100 tones) el vam portar a Suïssa, però l’altra el tenim aquí. A Ciudad Real s’està construint una planta de tractament on destinarem els residus que ara tenim aquí, calculem que ho podrem fer al llarg de 2019”, ha especificat la secretària general d’Ercros, Teresa Conesa.

La segona meitat d'enguany i l'any vinent Ercros té previst executar l’enderrocament de la planta d’electròlisis i presentar a l’administració el projecte de desmantellament de la resta d'instal·lacions no operatives així com iniciar este desmantellament.

Quant al futur i tenint en compte este tancament de la planta d’electròlisi, el conseller ha explicat que el Govern treballarà, “amb la reindustrialització de Flix, perquè hi hagi noves activitats industrials”, d’una banda, “i amb la potenciació del caràcter del riu per impulsar el turisme ecològic”, de l’altra. Pel que fa a la potenciació d’activitats industrials, Calvet ha anunciat que el la propera llei d’acompanyament de pressupostos s’aprovaran una sèrie d’incentius per fomentar l’arribada d’empreses. Estos incentius constaran de bonificacions dels cànons que les empreses paguen a l'Agència de Residus de Catalunya i a l'Agència Catalana de l'Aigua. 
 

El conseller Damià Calvet, observant documentació de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix i del recinte d'Ercros. Foto: ACN