La recuperació de la façana fluvial d'Amposta rep una subvenció europea

El projecte amb un cost total de 170.000 euros, rebrà ajuts per valor de 115.000 euros provinents del GALP del Fons Europeu Marítim i de la Pesca

Vista d'un tram de la façana fluvial d'Amposta.
Vista d'un tram de la façana fluvial d'Amposta. | Cedida
Redacció
10 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:19h
El projecte de recuperació de la Façana Fluvial d’Amposta, entre el Poador i el segon fossat del Castell ha rebut una subvenció de més de 115.000 euros dels Ajuts GALP (Grup d’Acció Local de Pesca) del Fons Europeu Marítim i de la Pesca 2018. Si bé el cost total de la inversió per la qual se sol·licita l’ajut és de 160.000 euros (més 10.000 euros de direcció d’obra), en seran subvencionables 144.000 euros, dels quals els Ajuts del GALP n’aportaran un 80%, és a dir, 115.337,11 euros.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, s’ha mostrat "molt satisfet" amb esta notícia i ha recordat que "és una prioritat de l’equip de govern sol·licitar tots els ajuts i subvencions possibles perquè arriben recursos d’altres administracions a Amposta per poder tirar endavant projectes a la ciutat, com el de la façana fluvial, sense necessitat de generar més endeutament".

La notícia d’esta subvenció arriba només uns dies després que s'haja adjudicat l’execució d’esta obra a l’empresa ampostina Adolfo Constructors. La previsió és començar-la al setembre i té un termini d’execució de quatre mesos.

Principals actuacions

El projecte Regeneració ambiental i posada en valor de la façana fluvial d’Amposta, en el seu tram entre el Poador i el segon fossat del Castell inclou actuacions de neteja i erradicació de la vegetació i els arbustos que afecten la imatge i conservació dels béns patrimonials; l’eliminació o substitució d’elements constructius discordants amb la imatge del conjunt, la reparació de diferents elements arquitectònics o la implantació d’il·luminació ornamental a tot el conjunt, entre d’altres.

Així, es planteja l’eliminació de les males herbes que a causa del manteniment han anat proliferant de manera important en la majoria de murs i racons de la façana. Especialment greu és l’efecte de les figueres i altres espècies arbustives que també es proposa eradicar. 

Una altra actuació proposada és la minimització de l’impacte negatiu d’alguns elements o solucions constructives discordants. És per això que es planteja arrebossar alguns recrescuts amb acabat de qualitat baixa (paraments de totxana vista, coronaments de murs mal resolts, etc.). 

Pel que fa a les actuacions que han de servir per posar en valor els elements patrimonials, destaquen la neteja i reparació de paraments de fàbrica de maçoneria o carreus. També es restauraran elements singulars com són l’arc de paons del passatge de la finca del C. Victòria, 10 o les escales de la fàbrica de paredat que antigament permetien accedir directament al riu des d'este espai.

L’actuació principal, però, se centrarà en la restauració de la façana de l’edifici històric situat sobre la hipotètica cova i ruïnes de Santa Susanna, així com en les restes arqueològiques situades al seu entorn. També es dedicarà una atenció especial a l’element constructiu que s’endinsa al riu en la part posterior de la finca del carrer Victòria, 12, construït sobre un possible baluard de les Guerres Carlines. En este espai, a banda de netejar i consolidar tots els seus paraments es proposa assentar les bases per crear un futur mirador.