Denunciat un veí de Sant Jaume d'Enveja per captura furtiva de caderneres

Va ser enxampat pels agents del SEPRONA amb una xarxa japonesa que havia desplegat per atrapar els animals

Un dels agents, amb les gàbies amb caderneres i la xarxa japonesa usada per capturar-les.
Un dels agents, amb les gàbies amb caderneres i la xarxa japonesa usada per capturar-les. | Cedida
Redacció
21 de juny del 2018
Actualitzat el 22 de juny a les 11:51h
Agents del Servei de Protecció de la Natural (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tortosa van sorprendre un veí de Sant Jaume d'Enveja, de 32 anys, quan intentava capturar caderneres amb arts prohibides a la partida Mianes, al terme municipal de Santa Bàrbara.

Els fets van succeir durant el matí de diumenge passat, a l'àrea privada de caça de Santa Bàrbara. Durant un servei orientat a la protecció de la flora i la fauna, la Guàrdia Civil va localitzar instal·lada en el terreny rural obert una xarxa japonesa de grans dimensions i al seu  voltant 2 gàbies amb caderneres vives i anellades utilitzades com a reclam per atraure altres exemplars de la mateixa espècie cap al parany.

Esta modalitat de caça consistix a capturar les aus vives quan s'aproximen a un paratge amb presència d'aigua o atretes pel cant d'un altre animal i, en acostar-se al lloc, queden atrapades en una xarxa de malla finíssima que els resulta invisible.

Propera a la zona de captura es va localitzar un home que va admetre la propietat del parany i les aus usades com a reclam i que no disposava de cap tipus d'autorització, per la qual cosa va ser denunciat davant el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, per infringir diversos conceptes de la normativa relacionada amb la protecció d'animals i la conservació de la flora, la fauna i la biodiversitat.

En l'actuació es van confiscar diversos exemplars de cadernera i passerells, els quals van ser alliberats.

Cal tindre en compte que les espècies d’aus fringílides com la cadernera, el verderol i el passarell no es troben catalogades com amenaçades, però gaudixen d'un règim de protecció general, amb la possibilitat d'autoritzar-ne la captura només de forma excepcional. Per a això s'han de complir unes condicions determinades, entre les quals figuren: estar en possessió d'una targeta federativa, pertànyer a una societat cantora d'ocells, tindre llicència de caça tipus B sense arma, comptar amb autorització nominal expedida per la Generalitat de Catalunya i estar autoritzat pel titular del vedat per dur a terme l'activitat.