En marxa un projecte europeu per detectar la discapacitat en les persones grans de les TE

El projecte està liderat pel Servei de Geriatria del Complex Assistencial de la Santa Creu de Jesús i els equips d’atenció primària de la Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre

Esta intervenció representa una gran oportunitat per millorar la salut de la població gran de les Terres de l'Ebre
Esta intervenció representa una gran oportunitat per millorar la salut de la població gran de les Terres de l'Ebre | Cedida
Redacció
14 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:20h
Les comarques de les Terres de l'Ebre són un dels territoris de Catalunya amb l’índex de sobreenvelliment més alt. Per este motiu, des de fa temps, s’estan elaborant diferents estratègies arreu del país per fomentar l'envelliment saludable.
 
En aquest sentit, tant el Servei de Geriatria del Complex Assistencial de la Santa Creu de Jesús com els equips d’atenció primària de la Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre (ICS TE) treballen de forma conjunta amb l'objectiu de prevenir la dependència i la discapacitat actuant sobre la fragilitat de la població més gran.
 
La fragilitat és un estat de prediscapacitat que cal detectar per identificar un subgrup de persones més grans de 65 anys que conserven la seva independència d'una forma inestable, que es troben en situació de risc de pèrdua funcional i requerixen una intervenció multicomponent per conservar la seua autonomia.
 
Fa dos anys el Complex Assistencial de la Santa Creu i la Gerència Territorial (ICS TE) ja van organitzar unes jornades sobre fragilitat per anar difonent este concepte entre els professionals. Ara, per avançar en esta estratègia de prevenció, participaran en el projecte Aptitude.
 
Aptitude és un projecte europeu, liderat a Catalunya pel Departament de Salut i la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de prevenció de la discapacitat en les persones grans mitjançant la creació d'una xarxa per promoure l'assistència, la formació, la recerca i la innovació en el camp de la gerontologia.
 
El passat 7 de juny es va fer una primera presa de contacte amb el projecte en una reunió amb el Dr. Sebastià Santaeugenia, director del Pla director sociosanitari i de l’estratègia de cronicitat, i el Dr. Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB.
 
Terres de l'Ebre serà un dels cinc territoris que serviran de pilotatge per implementar i l’avaluar el projecte. Prèviament, professionals de geriatria i atenció primària es desplaçaran a fer la formació corresponent a la zona transfronterera dels Pirineus.
 
Esta intervenció representa una gran oportunitat per millorar la salut de la nostra població gran, mesurada en termes de funció, ja que dotarà els professionals de les eines adequades a l’hora d’intervenir en la comunitat per mantenir les capacitats funcionals i augmentar el benestar i la qualitat de vida de les persones fràgils.