L’Ateneu Cooperatiu assessora en temes fiscals a més d’una setantena d’associacions de les Terres de l’Ebre

Són entitats sense ànim de lucre que desenvolupen una activitat econòmica i que per tant no estan exemptes del tot de l’impost de societats ni de l’IVA

Una de les xerrades de l'Ateneu Cooperatiu a les Terres de l'Ebre.
Una de les xerrades de l'Ateneu Cooperatiu a les Terres de l'Ebre. | Cedida
Redacció
12 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:20h
L’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre ha realitzat els últims mesos una sèrie de xerrades informatives arreu del territori amb l’objectiu d’assessorar associacions i entitats sense ànim del lucre en temes fiscals. En total s’han realitzat tres xerrades a Tortosa, a Alcanar i a Móra d’Ebre amb l’assistència d’unes 25 persones de diferents associacions en cadascuna de les sessions.

“Com entitats sense ànim de lucre, fiscalment reconegudes, gaudixen d’una exempció de l’IVA pel que fa als rebuts de les quotes dels seus associats, però en prestar els seus serveis a la comunitat, estan realitzant una activitat econòmica i per tant estan sotmeses a la llei del IVA i de l’Impost de Societats”, explica Carlos Lamote de Grignon, assessor fiscal de la firma ALC Assessors SCCL, entitat agregada de l'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre, i l’encarregat de fer estes xerrades. “És important que sàpiguen quines obligacions tenen. Així si mouen factures amb IVA estan obligades a fer la declaració trimestral, i en molts casos també estan obligades a dur una comptabilitat adaptada al codi de comerç i presentar l’impost de societats”, afegix Lamote de Grignon. Hi ha casos de tot tipus, des d’associacions de mares i pares que gestionen el servei de menjador d’una escola fins a associacions musicals que han de pagar les nòmines dels professors de l’escola de música. En alguns casos, quan l’activitat econòmica és més important que l’associativa, se’ls assessora sobre la possibilitat de donar el pas i convertir-se en societat cooperativa, forma societària que els permet continuar mantenint la seua condició de no tenir ànim de lucre.

Esta activitat d’assessorament a entitats i associacions del territori és un dels eixos centrals de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre que té com objectiu principal enfortir l’economia social i el cooperativisme al territori. Des de l’Ateneu Cooperatiu valoren “molt positivament l’elevada participació el que demostra que hi ha una demanda important d’informació en estos temes”, apunta l’Ateneu en una nota de premsa.