Alerta per l'arribada d'una plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya

L'insecte hauria arribat fa més de cinc anys i s'hauria propagat per municipis del Vallès | Té un efecte "devastador" en moreres i podria atacar també arbres fruiters

L'aspecte de l'escarabat invasor .
L'aspecte de l'escarabat invasor . | Víctor Sarto (UAB).
Redacció
30 de maig del 2018
Actualitzat a les 21:16h
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha avisat de la invasió d'un escarabat procedent del nord-est d'Àsia, de països com la Xina, Corea, Japó i Taiwan, que té un efecte "devastador" sobre les moreres, ja que les mata. 

Es tracta de l'espècie Xylotrechus chinensis, un escarabat de la família dels cerambícids. Té un aspecte molt semblant a una vespa, amb un cos d'entre 15 i 25 mil·límetres. L'investigador de l'ICTA-UAB i primer autor de l'estudi, Víctor Sarto, que duu per títol A New Alien Invasive Longhom Beetle, Xylotrechus chinensis (Cerambycidae), Is Infesting Mulberries in Catalonia (Spain), l'ha batejat com a "Escarabat-vespa barrinador de les moreres". L'ICTA-UAB, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barberà del Vallès, ha detectat i estudiat la presència d'esta espècie des de 2014. 
 

L'aspecte de l'escarabat invasor Foto: Víctor Sarto (UAB)


Sarto ha fixat la seva arribada a Catalunya no més tard de 2012, probablement a l'interior de palets de fusta i s'hauria expandit pels municipis del Vallès com Barberà, Badia, Cerdanyola i Ripollet. Precisament, en l'actualitat haurien tingut una afectació del 45% en estes localitats. 

Les larves de l'insecte s'alimenten de la part externa viva de troncs i branques de l'arbre. D'esta manera, interrompen el flux de la saba i produïx la mort, a més també danyen l'estructura al introduir-se en la part interna que afavorix la caiguda de les branques afectades a la via pública.

El treball ha apuntat que també podria afectar arbres fruiters com pomeres, pereres i les vinyes que "suposaria un important impacte econòmic" per al sector, ha afirmat Sarto. Per això, ha suggerit, a més de la tala d'exemplars afectats, l'aplicació de productes externs que dificulten l'ovoposició de les femelles sobre l'escorça de les moreres i la injecció d'una solució soluble d'insecticida en la fusta de l'arbre.