Movem Tortosa demana que l’Ajuntament contracte empreses que no operen en paradisos fiscals

Farà arribar al ple una moció que impulsa la Plataforma per una Fisacalitat Justa i Oxfam Intermón

Redacció
23 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:07h
Façana de l'Ajuntament de Tortosa
Façana de l'Ajuntament de Tortosa | S.B
Movem Tortosa presentarà una moció al ple de l’Ajuntament perquè es discriminen positivament aquelles empreses que no operen en paradisos fiscals. Movem recorda que els paradisos fiscals provoquen disfuncions a nivell global i a nivell local: amb impostos mínims, l’elusió fiscal de les grans empreses a través dels paradisos fiscals suposa una discriminació econòmica per a petites i mitjanes empreses que no poden i/o no volen fer-ne ús. “L’elusió fiscal a través dels paradisos fiscals també fa minvar la recaptació pública, pel que és més difícil finançar la despesa de serveis socials”, expressa el grup municipal en una nota de premsa.

A Catalunya, es calcula que cada any es defrauden un mínim de 16.000 milions d’euros. Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa, ha recordat que “degut a la seua opacitat, els paradisos fiscals faciliten el blanqueig de capitals, la corrupció, el finançament del crim organitzat, de màfies i de grups terroristes, l’encobriment de tràfic d’armes i altres activitats contràries als drets humans i al bé comú”.

En este sentit, el portaveu de Movem Tortosa, ha expressat que “les greus conseqüències que comporten els paradisos fiscals ha fet que diferents actors internacionals (G7, G20, OCDE, UE) estiguen prenent mesures per a obligar a un major control sobre la utilització dels paradisos fiscals per part de grans empreses per eludir o evadir impostos”.

Seguint esta línia, el Parlament Europeu va votar el passat juliol de 2015 a favor de que totes les empreses multinacionals hagen de fer públic un llistat de totes les filials que tenen a cada país en el que operen, amb les dades de l'activitat econòmica i el pagament d'impostos en cadascun d'ells. Per altra banda, en l'àmbit català, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta sobre les externalitzacions, els subcontractes i les privatitzacions dels serveis públics el 19 de juny de 2015, instant al govern a que no contracte serveis d’empreses que tenen seus a paradisos fiscals.

Per tot plegat, Movem Tortosa, vol que l’Ajuntament es sume a la campanya promoguda per Intermón Oxfam i Platafaorma per una Fiscalitat Jesuta, on es reclama que els Ajuntaments actuen també per reduir l’impacte global dels paradisos fiscals, “tractant de modular el comportament de les empreses cap a un model de més responsabilitat fiscal a través d’una major control dels concursos públics locals, per tal que estos es donen en condicions de lliure competència, i no de dumping fiscal”.

Jordan, ha remarcat que en el proper ple reclamarà que Tortosa es declare municipi zona lliure de paradisos fiscals, comprometent-se a fer els passos necessaris per a assegurar que els concursos públics de l’Ajuntament favorisquen a les empreses que tenen conductes fiscals responsables, en detriment de les empreses que utilitzen els paradisos fiscals per a fer frau, sempre dins allò que la vigent llei de contractació pública determine. A hores d’ara, Amposta, Barcelona, Tarragona, Castelló o Palma de Mallorca, entre d’altres, ja estan adherits.