On va a parar la sang que dones?

Els donants que participen durant la Marató de Sang de Tortosa podran seguir mitjançant SMS tot el procés de la seua donació | La Marató tindrà lloc el proper divendres 27 d'abril a l'Auditori Felip Pedrell, de 10h a 21h

Tot imitant les caixes regal, la Marató de Donants de Tortosa ha creat la seua pròpia"experiència" per regalar
Tot imitant les caixes regal, la Marató de Donants de Tortosa ha creat la seua pròpia"experiència" per regalar | Banc de Sang i Teixits
Redacció
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:07h
“La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dones”. Amb este lema, el Banc de Sang convida enguany a donar sang. Esta serà la idea central de la Marató de Sang de Tortosa, que se celebra el divendres 27 d’abril a l’Auditori Felip Pedrell, de 10 a 22 hores. Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Tortosa ha creat la seua pròpia experiència per regalar. Així, en acabat de donar, els donants rebran un desplegable equivalent a una caixa d’experiència que podran regalar a altres persones i animar-les a donar.

Hi ha diverses experiències vinculades a la donació: “Escapada a donar sang: una ràpida, agradable i altruista donació de sang per salvar 3 vides”; “Desconnecta 20 minuts, i connecta 3 persones a la vida!”; “100% bon rotllo, vine a donar sang, i torna a casa amb un somriure”; “100% solidaritat,  viu una de experiència 100% altruista”; “Donació per a 3: salva 3 vides amb un sol gest”; “Bateig de donació: salva vides per primera vegada”; i “Donació en grup: la màgica experiència de salvar vides junts”.

Totes les persones que donen sang a la Marató rebran un SMS quan la seva sang s’envie a un hospital. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Al laboratori s’inicia el procés de fraccionament, que consistix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres. En concret, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies.

A partir d'aleshores, la bossa espera la demanda d'un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt de les neveres del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació. El nou servei té com a objectiu millorar l'experiència de la donació, de manera que el donant tinga més informació del camí de la seua sang després de la seva donació.

Donació de sang i de plasma, però amb reserva

Enguany també es podrà donar plasma, encara que s’haurà de fer amb reserva prèvia. En principi, tothom qui pot donar sang, pot donar plasma, però com que es tracta d’una donació una mica més llarga (uns 45 minuts), és necessari programar-ho. Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments. N'hi ha que patixen grans cremades o accidents greus i d'altres que precisen alguna de les proteïnes que conté el plasma. També per donar sang i per tal d’agilitzar l’organització, es recomana fer reserva prèvia a www.donarsang.gencat.cat/reserva. L’etiqueta #MSangTortosa servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials.