Més de cent parelles inscrites al Registre de parelles estables en un any a les Terres de l’Ebre

La inscripció és voluntària i gratuïta, i es pot fer de forma presencial o telemàtica

Al conjunt de Catalunya s'han inscrit al registre més de 10.600 parelles en un any.
Al conjunt de Catalunya s'han inscrit al registre més de 10.600 parelles en un any. | Cedida
Redacció
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:10h
El Registre de parelles estables de Catalunya, que va entrar en funcionament el dia 3 d’abril de 2017, ha tingut molt bona acollida i, en el primer any de funcionament,  ja s’hi han inscrit 10.657 parelles. Barcelona ha estat la demarcació amb més parelles inscrites, amb gairebé un 79 % del total. A les Terres de l’Ebre s’hi han inscrit en el mateix període 115 parelles.

Actualment hi ha 1.500 sol·licituds en procés de tramitació, la qual cosa significa que el nombre total d’inscripcions ascendirà en breu a 12.000. Cada mes, per tant, una mitjana de 1.000 parelles estables decideixen fer este pas.

La inscripció al Registre facilita el cobrament de la pensió de viduïtat
Un dels avantatges de la inscripció és que permet que la persona que enviuda puga cobrar la pensió de viduïtat encara que no haja estat casada amb el difunt. La regulació de la pensió de viduïtat està subjecte, en primer lloc, a uns barems econòmics que establix la Llei espanyola de la Seguretat Social. A banda d’estos requisits econòmics, la Llei estatal també establix dos condicions addicionals. La primera és acreditar un mínim de cinc anys de convivència en parella estable i la segona és aportar o bé una certificació d’inscripció en un registre de parelles estables o bé una escriptura pública de constitució de la parella. Tant la inscripció com l’escriptura s’hauran d’haver realitzat almenys dos anys abans de la defunció.

Inscripció presencial o telemàtica
Totes aquelles parelles que hagen conviscut durant més de dos anys ininterromputs, o que hagen tingut un fill en comú durant la convivència, o que hagen formalitzat la relació davant de notari poden inscriure’s al Registre de parelles estables. Estos són els tres supòsits que permeten la inscripció al Registre d’acord amb el llibre segon del Codi civil de Catalunya, i només cal que se’n complisca un.

La inscripció és voluntària i gratuïta. Es pot fer de forma presencial o telemàtica. Per fer la inscripció presencialment els membres de la parella estable han de presentar una única sol·licitud d’inscripció (que es pot descarregar per Internet) acompanyada de la documentació que acredita l’existència de la parella, i presentar-la a la seu central del Departament de Justícia o a les delegacions territorials de Justícia a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb cita prèvia. Tots dos membres de la parella s’hi han de personar, atès que és un tràmit personal. La inscripció també es pot tramitar telemàticament sempre que es dispose de signatura electrònica reconeguda. En el cas de la inscripció telemàtica, cada membre de la parella estable ha de fer el tràmit per separat.
Les persones que vulguen sol·licitar més informació poden trucar al telèfon 93 316 41 23, escriure un correu electrònic a l’adreça [email protected] , consultar la pàgina web específica o la nota de premsa.

Un Registre administratiu únic en suport informàtic
Abans que Justícia posés en marxa este Registre, els únics registres per a parelles que hi havia eren d’abast municipal i només un nombre reduït d’ajuntaments n’havien creats. Amb esta iniciativa, el Departament crea un Registre de parelles estables únic a Catalunya que garantix a tots els ciutadans l’accés a la inscripció, amb independència del lloc de residència, i que concentra tota la informació sobre parelles estables.

L’objectiu és facilitar l’exercici dels drets que estes parelles tenen reconeguts i contribuir a garantir-los la protecció jurídica, econòmica i social de les diverses modalitats de família reconegudes legalment.