plagues

Instal·len una càmera al pont Lo Passador per reforçar la vigilància contra l'expansió del cargol maçana

Esta mesura vol facilitar als cossos policials el control del pas de maquinària entre els dos marges del Delta

per Redacció, Deltebre | 22 de març de 2018 a les 16:40 |
També s’ha reforçat la coordinació entre els cossos policials: policies locals de Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta, Unitat de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra, SEPRONA de la Guàrdia Civil i Agents Rurals | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una càmera al pont Lo Passador, que unix Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, és la nova mesura del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per reforçar la vigilància contra l’expansió del cargol maçana. El Pla de lluita contra l’expansió del cargol poma al delta de l’Ebre establix la neteja obligatòria de la maquinària agrícola després d’haver treballat dins de camps d’arròs del marge esquerre del delta per poder passar al marge dret (lliure de la plaga amb alguns focus puntuals), i també després d’haver treballat en finques infestades del marge dret. En este sentit, la càmera permetrà als cossos policials un control eficaç del pas de maquinària les 24 hores del dia i durant tot l’any.
 

Esta neteja és d’aplicació obligatòria durant tot l’any, tant en els treballs en sec de preparació del terreny com en els tractaments fitosanitaris, l’adobament, la sembra, la recol·lecció i l’aixafada dels rostolls. La mesura es va establir per impedir que la maquinària transportés cargols o postes des de camps infestats a camps lliures de la plaga i evitar així una de les causes de la seua expansió. L’incompliment d’aquesta mesura suposa una infracció greu de la Llei de sanitat vegetal i està tipificada amb sancions de 3.001€ a 120.000€.
 

Per facilitar el compliment d’esta obligació, el DARP ha establert dos punts de neteja gratuïts de la maquinària agrícola de l’arròs: un a Deltebre, i l’altre al canal Marítim en el terme municipal d’Amposta, gestionat per una empresa autoritzada que expedix certificats oficials de neteja que garanteixen el compliment d’esta obligació i permeten la circulació lliure de la maquinària fins a la nova destinació de treball.
 
També s’ha establert controlar el moviment de planter d’arròs, prohibit des de l’hemidelta esquerre al dret i amb necessitat de comunicació al DARP en la resta dels casos entre finques. Este fet també ha estat causa de nous focus d’expansió del cargol poma.
 
Per evitar nous focus de cargol poma en finques lliures, s’ha reforçat la coordinació entre els cossos policials (policies locals de Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta, Unitat de Medi Ambient del cos de Mossos d’Esquadra, SEPRONA de la Guàrdia Civil i cos d’Agents Rurals). En este sentit, s’ha aprovat un protocol de vigilància i uns calendaris d’actuació.
 

 

Participació