Projecte europeu de recuperació de tortugues marines al delta de l’Ebre

La Fundació CRAM, promotora del projecte, ha alliberat este cap de setmana una quinzena de tortugues a la platja del Trabucador

1200_1521479548IMG_7006_opt
1200_1521479548IMG_7006_opt
Redacció
19 de març del 2018
Actualitzat a les 18:22h
La Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins està duent a terme un projecte de conservació de les tortugues marines a través de la recuperació i reintroducció als seu medi natural d’animals capturats accidentalment en xarxes d’arrossegament, i de la sensibilització al sector pesquer de les Terres de l’Ebre envers la preservació d’estes espècies. Es tracta d’un projecte que compta amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri de Medi Ambient, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP.

El projecte té com a objectiu, d’una banda, sensibilitzar i implicar al sector pesquer d’arrossegament de la zona del delta de l’Ebre per minimitzar l’impacte que la pesca accidental té sobre les tortugues marines, a través de reunions amb les confraries implicades i establiment de relacions amb els mateixos pescadors.
 

D’altra banda, el projecte pretén recuperar totes les tortugues marines capturades incidentalment per les embarcacions participants en esta iniciativa i reintroduir-les al seu medi natural amb la major brevetat possible de la mà dels pescadors col·laboradors i les seues famílies.

I, per últim, crear nuclis de voluntaris formats i coordinats que donen suport a l’operatiu de rescat dels especialistes del CRAM per tal de sensibilitzar a la societat i garantir una actuació immediata i eficaç que afavorisca les possibilitats de supervivència dels animals capturats.

El projecte va arrancar el passat mes de desembre, amb una durada d’un any, i en tan sols tres mesos i mig en funcionament hi han participat 17 embarcacions d’arrossegament, s’han atès 36 tortugues marines, de les quals ja s’han recuperat i alliberat 24 exemplars en el marc d’esta iniciativa. Justament este dissabte, el CRAM va alliberar una quinzena de tortugues babaues a la platja del Trabucador.
 

Els animals, d’entre 3 i 73 kg de pes, van quedar atrapats accidentalment en xarxes de pesca a zones properes al delta de l’Ebre, i gràcies a l’avís i col·laboració dels pescadors van poder ser rescatats i traslladats immediatament al centre de recuperació per al seu diagnòstic i tractament.

Estes xifres elevades posen de manifest la gran necessitat existent de posar en marxa un projecte d’estes característiques.

Els pescadors: peça clau en la conservació de les tortugues marines
La principal amenaça de les tortugues marines és la pesca accidental. Per este motiu, la implicació i col·laboració del sector pesquer és fonamental per a la preservació d’estes espècies tan vulnerables a l’acció humana.

El projecte ha estat molt ben acollit pels pescadors de les Terres de l’Ebre, els quals s’han mostrat molt interessats a col·laborar i s’hi han implicat des del primer moment. Els pescadors són una peça imprescindible en la conservació de les tortugues marines, esdevenint el primer agent implicat en el procés de recuperació d’estos animals, donat que són els primers en detectar la captura accidental i els encarregats d’activar el protocol de rescat. Una publicació científica recent va posar de manifest que les tortugues marines capturades accidentalment en xarxes d’arrossegament podien patir d’una malaltia disbàrica, molt semblat a la que patixen els bussejadors quan excedixen el temps d’immersió o pugen massa ràpid a la superfície.
 

Estes patologies es desencadenen principalment per la suma de pujar a l’animal ràpidament fins a la superfície i per l’estrès que patixen per la captura. Esta situació podria provocar que les tortugues marines no poguessen efectuar correctament el transvasament de gasos del torrent sanguini, acumulant quantitats de nitrogen que posarien en risc la seua supervivència, a més d’una possible sobreexpansió pulmonar. És per este motiu, que quan una tortuga marina és capturada per accident, encara que semble activa i sense símptomes evidents, requerix d’atenció veterinària immediata per tal de fer un diagnòstic adequat i un tractament d’urgència en cas necessari. Si ha resultat afectada internament i no rep tractament, podria morir al cap d’unes hores o dies d’haver estat retornada al mar.

Esta troballa científica va posar en evidència la necessitat de revisar els protocols d’actuació després d’una captura accidental de tortuga marina i traslladar esta informació als pescadors per tal d’establir col·laboracions i un marc de treball conjunt que augmentés les possibilitats de supervivència d’estos animals. En el marc del projecte s’ha seleccionat als pescadors de la zona del delta de l’Ebre per ser una zona litoral que presenta una concentració elevada de tortugues babaues i per ser la zona on es capturen accidentalment més animals.

Paral·lelament, i com a punt clau en el tractament d’esta patologia, la Fundació CRAM compta amb la única càmera hiperbàrica de Catalunya dissenyada específicament per al tractament de malalties disbàriques en tortugues marines.