Condemnat a 4 anys de presó per provocar l'accident mortal de Manel i Emma

El jutjat Penal número 1 de Tortosa condemna Manuel Vicente Perez Cases per un delicte contra la seguretat vial i dos delictes d’homici imprudent

Manuel Vicente Pérez Cases durant la celebració del juí el passat 13 de febrer a Tortosa.
Manuel Vicente Pérez Cases durant la celebració del juí el passat 13 de febrer a Tortosa. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
15 de març del 2018
Actualitzat a les 17:06h
El jutjat Penal número 1 de Tortosa ja ha dictat sentència sobre el cas del conductor que va provocar l’accident mortal d’Emma i Manel, els dos joves de 15 i 18 anys el 22 de desembre de 2016 a la carretera N-340, a Amposta.  

Manuel Vicente Perez Cases ha estat condemnat a 4 anys de presó i privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotor per un període de 6 anys, amb pèrdua definitiva del carnet de conduir com autor responsable d'un delicte contra la seguretat viària i dos delictes de homicidi per imprudència greu, la pena màxima contemplada al Codi Penal per estos delictes.

Segons exposa magistrada de la sala, María Teresa Hernández Herrero, en la sentència a la qual ha tingut accès l'aguaita.cat, ha quedat provat que Pérez Cases conduïa sota els efectes de la cocaïna i que això va provocar l’accident a conseqüència del qual van morir Manel i Emma. “S'ha de concloure que, no només havia consumit drogues, d'acord amb l'anàlisi realitzada, sinó que a més, este consum influïa en la conducció del vehicle, produint com a conseqüència d’això el resultat lesiu”, exposa la sentència.

La jutgessa ha rebutjat totes les proves que pretenien exculpar o rebaixar la responsabilitat de Pérez Casas i corrobora les conclusions de Fiscalia i dels advocats de l’acusació. Així,  conclou que “la furgoneta va envair el carril contrari, sense que influís en aquesta acció la rebentada d'un pneumàtic” i també rebutja que es vulnerés la cadena de custòdia de les proves de drogues i afegeix que aquestes “es van realitzar amb totes les garanties”, malgrat que la defensa del conductor havia posat en dubte estos extrems.

La falta d’empatia del conductor és un dels punts on la sentència també posa èmfasi. “L'acusat, ja en el moment en què succeeixen els fets mostra una total falta d'empatia amb les víctimes, volent marxar i parlant dels regals de reis per als seus néts amb la gravetat dels fets que acabaven de succeir”, recorda la magistrada, que recorda que esta actitud es va donar fins i tot durant la celebració del juí a Tortosa: “Es fa necessari ressenyar que, aquesta actitud s'ha mantingut fins al dia de la vista, atès que, en entrar a la pròpia sala de vistes, es va posar a mirar els familiars de forma insultant, havent aquesta Magistrada d'intervenir, indicant-li que no mirés al lloc on es trobaven els mateixos”.

La sentència va ser comunicada a les parts aproximadament una setmana després de la celebració del juí, a mitjans de febrer, però no a transcendit fins avui.

 

Concentració enfront del Jutjat Penal de Tortosa durant els dies que es va celebrar el juí. Foto: Sofia Cabanes


L'advocat de Pérez Cases demana l'absolució

L’acusació representada pels pares d’Emma Curta ja ha anunciat que presentarà recurs d’apel·lació. La seua advocada va demanar en durant la celebració dels juí que es contemplés en la qualificació de la pena el tipus agreujat de conducció amb temeritat manifesta previst a l’art. 381 del Codi Penal, que hauria permès imposar una pena màxima de 5 anys. Una demanda que no ha estat atesa per la magistrada, ja que considera que no es donen els requisits que fan concórrer esta circumstància.

“Hem encaixat la sentència molt malament. Tenint en compte les circumstàncies creiem que el mínim era imposar-li una pena de 5 anys, que era el màxim que se li podia imposar en base a la llei. Tot plegat és molt vergonyós i indignant. Una persona que condueix drogada porta una arma a les mans i això només val 4 anys de presó. No entenem quina és la justícia que tenim”, ha lamentat Joana Curto mare d’Emma.

L’advocat de la defensa, per la seua banda, ha demanat l’absolució per a Manuel Pérez Casas. Un fet, que també ha estat encaixat amb indignació pels familiars. “No té sentiments. Sembla que ell no hagi fet res”, afegeix.

Ara serà l’Audiència Provincial de Tarragona qui haurà de dirimir sobre els recursos en segona instància.