Un projecte treballarà per salvaguardar el bosc de Mata-redona del canvi climàtic

Joves amb risc d’exclusió social o amb alguna discapacitat psíquica treballaran en la millora d'aquest espai, a través del conveni signat per l’Ajuntament de La Ràpita, la Fundació Astres i el Consorci de Polítiques Ambientals.

Treballs de poda al camí de Mata-redona.
Treballs de poda al camí de Mata-redona. | Cedida
Redacció
12 de març del 2018
Actualitzat a les 12:47h
L’Ajuntament de La Ràpita, la fundació Astres i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) han signat aquest divendres al matí un conveni que permetrà desenvolupar el projecte “Minimització dels efectes del canvi climàtic i prevenció d’incendis forestals al bosc del Burgar”, al Montsià. Hi treballaran, durant un termini d’entre 4 i 5 mesos, sis joves en risc d’exclusió social o amb alguna discapacitat psíquica.

El projecte consisteix a desenvolupar actuacions per a la conservació, defensa i promoció del medi ambient a la zona natural coneguda com el bosc del Burgar, dintre la finca de Mata-redona. Esta finca és de titularitat municipal i, és un dels indrets més emblemàtics de la serra del Montsià.

Es tracta d’un bosc mediterrani que té l'alzina com a arbre dominant i que presenta una gran biodiversitat. La seua vegetació densa i exuberant, d'un enorme valor ecològic i paisatgístic, ha sofert un gran retrocés a la serra, així com a tota la conca mediterrània en general.

La tendència climàtica actual ens porta a un clima més càlid i sec, la qual cosa tindrà uns efectes en els bens i serveis forestals. El pi blanc i l’alzina, les dues especies principals de la finca de Mata-redona, es veuran limitades per les sequeres i, conjuntament amb el matollar, seran més vulnerables. Així doncs, a la finca de Mata-redona és necessària una gestió adaptativa que minimitze els impactes negatius del canvi climàtic.

Per este motiu, l’ajuntament, la Fundació Astres Terres de l’Ebre i el Consorci de polítiques ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) proposen uns treballs que milloren la resiliència de les masses de pi blanc (Pinus halepensis) davant dels riscos del canvi climàtic, sequera i incendis forestals. Els tractaments proposats es basen en reduir la competència per l’aigua que tenen les espècies vegetals i l’eliminació dels combustibles d’escala. Així, s’eliminarà el matollar vora dels arbres i es podaran els arbres. La desbrossada serà arreu en els rodals de pi blanc i en els peus isolats únicament es realitzarà vora de l’arbre.

A més de la vessant ambiental, és de principal importància la social, atès que seran persones en risc d’exclusió o que patixen alguna discapacitat psíquica, les que a través de la fundació Astres, treballaran en este projecte. A més a més, per tal de dirigir els treballs, es comptarà amb l’assessorament dels serveis tècnics municipals i dels tècnics forestals del COAPTE.