Unió de Pagesos rebutja la decisió del Ministeri d'Agricultura d'eliminar l'ajut d'Estat a superfícies de fruita seca

El sindicat calcula que els productors catalans perdran uns 700.000 euros corresponents als anys 2016 i 2017 per als quals ja no cobraran esta ajuda

Detall d'una branca d'avellaner amb algunes avellanes
Detall d'una branca d'avellaner amb algunes avellanes | ACN/Laia Poblado
ACN
21 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:21h
Unió de Pagesos rebutja que el Ministeri d'Agricultura elimine l'ajut d'Estat per a superfícies de fruita seca. Segons el sindicat, el Departament d'Agricultura ha informat de la decisió presa per govern espanyol de dixar de pagar els aproximadament vuit euros per hectàrea d'ajut d'Estat a superfícies de fruita seca que tenia pressupostats per als anys 2016 i 2017. Este anunci s'afegix al fet que, fa unes setmanes, el Ministeri d'Agricultura ja va establir que no inclouria esta ajuda a la normativa que regula les ajudes directes agràries a l'estat espanyol. "D'aquesta manera, queda eliminada aquesta línia d'ajut que el sector va aconseguir el 2003 després d'anys de reivindicacions", lamenten des d'Unió de Pagesos. L'organització agrària calcula que els productors catalans perdran uns 700.000 euros corresponents as anys 2016 i 2017 i per als quals ja no percebran este ajut per part del govern de l'Estat.

L'ajut a superfícies de fruita seca, aprovat per la Unió Europea el 2003 i aplicat a partir del 2004 a tots els països comunitaris productors, es componia d'un tram d'ajut provinent de fons comunitaris, que des del 2012 forma part del pagament base desconnectat, i d'un altre tram d'ajut que podien aportar els estats, de fins a 120,75 euros per hectàrea. L'estat espanyol va acordar que la meitat d'esta quantitat l'aportaria el govern espanyol, i la resta, les comunitats. 

El 2012, el Ministeri d'Agricultura va eliminar part de la seua contribució a l'ajut d'Estat, concretament la part dirigida als agricultors professionals, i "Catalunya va ser una de les comunitats més perjudicades per aquesta decisió, amb la pèrdua de 360.000 euros l'any per als professionals del sector", segons remarquen des d'Unió de Pagesos. Així mateix, l'organització agrària record que "l'ajut es va anar reduint progressivament els anys següents, amb la desaparició de l'aportació catalana el 2013, i la dràstica reducció de l'aportació de l'Estat, fins els vuit euros per hectàrea que estava previst que es paguessin també al 2016 i 2017".

Segons han explicat al sindicat des del Departament d'Agricultura, el Ministeri, sense consultar la decisió a la Conferència Sectorial d'Agricultura, ha decidit no pagar estos imports pendents del 2016 i 2017. La superfície amb dret a l'ajut a Catalunya va ser en la darrera convocatòria de 41.546,38 hectàrees. Per tant, "la pèrdua econòmica dels productors catalans serà d'uns 700.000 euros, 350.000 per cada anualitat". 

L'organització agrària denuncia que aquesta pèrdua, ja consolidada a partir del 2018, "s'afegeix a la pèrdua de renda del sector de la fruita seca català amb la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC)", amb el pas de l'ajut únic a l'ajut base, i l'aplicació del vigent Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2017-2021, "amb rebaixes de les mesures agroambientals que se situen entre el 20% i el 40%". "El conreu de l'avellana pateix, a més, aquesta campanya 2017-2018, una davallada important dels preus en origen, en aquests moments a 1,45 euros la lliura, per sota costos de producció", segons ressalten des d'Unió de Pagesos.

En este sentit, l'organització considera "prioritari" que l'Administració "vetlli perquè les incorporacions de joves pagesos dels darrers anys al conreu de l'avellana no abandonin l'activitat" i, per això, li demana "el tutoratge i el suport que necessitin". El sindicat assegura que farà "un seguiment acurat de l'evolució de la situació econòmica de les explotacions", i farà arribar a les administracions propostes per superar la situació actual.