​El CAT torna als consums d'aigua anteriors a la crisi

El Consorci d'Aigües de Tarragona reforçarà la seguretat física de les seves instal·lacions així com davant possibles atacs cibernètics

El president en funcions del CAT, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del director-gerent, Josep Xavier Pujol.
El president en funcions del CAT, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del director-gerent, Josep Xavier Pujol. | Sofia Cabanes
Redacció
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:08h
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), l'ens a través del qual es gestiona el minitransvasament de l'Ebre a la demarcació de Tarragona, ha assolit este 2017 un increment en el consum equiparables als d’abans de la crisi i la sequera del 2007.

Este dimarts, el president en funcions del CAT, l’alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del director-gerent, Josep Xavier Pujol, han donat a conèixer les dades més rellevants de les accions executades durant 2017 i han presentat els eixos principals per aquest any 2018.

En relació als consums, les dades dels ajuntaments i les indústries mostren un increment global del 6,67% el 2017 respecta l’any anterior i d’un 7,08% respecte la mitjana dels darrers 10 anys. El principal increment prové de la indústria (un 11,46% el 2017). Cal prendre en consideració, però, que el consum per la indústria d’aigua reutilitzada ha estat de 4,78 Hm³, a més dels 30,64 Hm³ subministrats pel CAT.

Els responsables del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) consideren que la consolidació de l'increment registrat els quatre exercicis és un indicador "positiu" de major activitat econòmica i en cap cas consideren com a objectius l'increment o reducció dels consums, revertint les aportacions del riu.

"L'objectiu és mantenir el sistema en equilibri i no fer sobreexplotació", ha declarat Ballesteros. El CAT també ha anunciat que treballa per introduir millores en la seguretat física i cibernètica de les seves instal·lacions, seguint les recomanacions de la Unió Europea per a sectors estratègics.

D'acord amb el Ministeri de l'Interior, s'han analitzat les instal·lacions i efectuat recomanacions de millora davant possibles vulnerabilitats, que no només ha d'incrementar el nivell de seguretat de tancaments perimetrals, sistemes de detecció amb videovigilància i alarma, sinó especialment davant la possibilitat "d'atacs cibernètics".

Pujol ha precisat que l'ens ja ha adjudicat les millores a les instal·lacions centrals de Tarragona, que s'executaran aquest 2018 amb un pressupost de 120.000 euros, i ha iniciat la redacció del projecte per a l'ETAP de l'Ampolla, on preveu invertir 500.000 euros més.

La principal actuació del CAT durant el 2017 ha estat l’entrada en servei de la nova planta d’ozó per substituir el clor en el procés de potabilització. En este sentit, el CAT ha estat pioner a Catalunya en la implantació d’este sistema de potabilització, pel que fa a la pre-ozonització.

El projecte, plantejat com a concurs de projecte i obra, tenia un import de licitació de 7,1 M€, es va adjudicar el setembre 2016 i es va posar en funcionament el maig de 2017.Les obres han tingut un cost de 4.870.042 €.

Amb la posada en marxa de la planta d’ozó, es comencen a concretar els estalvis en el procés de potabilització d’uns 200.000 €/any, fent la comparativa amb el tractament actual sense tenir en compte els avantatges de la millora de qualitat, millora de la prevenció de riscos laborals, la seua manipulació i la contribució a la petjada del CO₂.

Laboratori de Qualitat de l’Aigua (LQAIGUA)

Aquest 2017 el laboratori ha complert 10 anys a les instal·lacions del Consorci a l’ETAP de l’Ampolla. Un any que ha servit per estrenar un nou equipament: un cromatògraf líquid acoblat a un espectròmetre de masses (HPLC/QQQ) que, amb les millors tecnologies disponibles (MTD), permet detectar a les aigües superficials captades de l’Ebre els que s’anomenen contaminants emergents i prioritaris. El cost de l’adquisició de l’equip ha estat de 210.377 €.

D’altra banda, el laboratori ha revalidat l’acreditació que permet que els resultats dels paràmetres microbiològics analitzats, siguin vàlids i reconeguts per totes les autoritats i organismes competents.

Eficiència energètica

El CAT ha aconseguit rebaixar més d’un 15% els costos energètics. D’aquesta manera, durant el 2017 s’ha consolidat el projecte SAOOEC “Sistema Automàtic d’Operació amb Optimització Energètica al CAT” recuperant la inversió inicial d’1,2M d’euros feta entre l’any 2014 i 2015. El SAOOEC funciona a través d'un software, creat per una empresa neozelandesa que s'ha implantat amb èxit a 16 instal·lacions del món. El CAT ha estat el primer en instal·lar-lo a l’Europa continental i ho ha fet amb l'objectiu d'obtenir el cost energètic més baix possible.

A grans trets, aquesta és una solució que facilita la planificació d’operacions per les properes 48 hores amb l’objectiu d’optimitzar els costos d’explotació i aconseguir així un estalvi energètic, consumint l’energia en el moment del dia en que el seu cost és més baix. Este ha estat un projecte cabdal pel Consorci ja que l’energia representa una tercera part dels costos d’explotació.

Aigua embotellada

També enguany, s’ha fet una prova pilot experimental d’embotellar aigua destinada a esdeveniments públics organitzats pels consorciats, siguin ajuntaments o indústries. L’acció s’emmarca en el foment del consum d’aigua de l’aixeta, que promouen la majoria d’ajuntaments consorciats. El CAT ha subscrit un conveni amb l’empresa EMATSA per disposar de 60.000 ampolles d’aigua de mig litre, amb una etiqueta acreditativa de la procedència i les propietats de l’aigua. Al llarg del 2017 s’han consumit 47.415 ampolles d’aigua provinents d’aquest conveni entre ambdues institucions.

Línies d’actuació a 2018

Les accions més notòries s’emmarquen en l’inici de l’aplicació del nou Pla Estratègic 2018-2021, en línia de continuïtat amb l’anterior. El Pla Estratègic contempla diverses inversions en els propers 4 anys, estimades en 24,5 M€.

Entre les actuacions més destacades del 2018 hi ha la instal·lació de sensors online. Des del CAT s’han seleccionat quinze punts clau a la xarxa de distribució per controlar la qualitat de l’aigua a temps real durant 24 hores al dia els 7 dies de la setmana, uns punts on s’han instal·lat uns sensors que es controlaran telemàticament. D’aquesta manera s’aconsegueix un seguiment continu de la qualitat de l’aigua que subministra el Consorci i poder actuar en cas d’episodis d’anomalies. La implantació d’estos sensors s’allargarà fins l’any 2020 quan es disposarà de fins a 15 equips per monitoritzar online la qualitat de l’aigua. Actualment n’hi ha instal·lats 6, se n’instal·laran 3 cada any fins el 2020.

També este 2018 es posarà punt i final al LIFE Ebro-ADMICLIM, que va començar fa quatre anys i que consisteix en l’anàlisi del transport de sediments al tram final del riu Ebre i la seua dispersió en els canals i parcel·les per a incrementar l’acreció i evitar la subsidència del Delta.

El CAT forma part del projecte com a soci, aportant l’excedent de fangs que genera el Consorci al llarg del procés de potabilització per al seu retorn al medi.

El projecte està liderat per l’IRTA, juntament amb altres socis com el ICGC, Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Universitat de Còrdova i la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre.