Vist per a sentència el judici contra el conductor que va provocar l'accident mortal d'Emma i Manel

Manuel Vicente Pérez Cases assegura que no va prendre cocaïna el dia de l'accident | Els informes pericials desmunten la seua versió | El Fiscal es ratifica en demanar una pena de 4 anys, mentre l'advocada dels pares d'Emma demana un agreujant que podria augmentar la condemna fins als 5 anys

Manuel Vicente Pérez Cases ha negat que consumís cocaïna el dia de l'accident.
Manuel Vicente Pérez Cases ha negat que consumís cocaïna el dia de l'accident. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
13 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:19h

Els pares d'Emma Garcia acomiadant-se de les vora 200 persones que els han fet suport durant els dos dies de juí. Foto: Sofia Cabanes


Vist per a sentència el judici contra Manuel Vicente Pérez Cases, el conductor que va provocar l’accident mortal dels dos joves de 15 i 18 anys el 22 de desembre de 2016 a la carretera N-340, a Amposta.

L’acusat ha declarat finalment en esta segona i última jornada de juí. Ho ha fet per desmentir que prengués cocaïna el dia de l’accident i per intentar rebatre la versió dels testimonis, segons els quals havia mostrat una “falta d’empatia” amb allò que estava passant al seu voltant i la “poca preocupació” per l’estat de les víctimes. No obstant, la versió dels forenses i dels perits que han realitzat informes sobre les causalitats tècniques de l’accident han desmuntat la seua versió també en esta segona jornada.

Manuel Vicente Pérez Casas ha argüit en la seua defensa i, únicament a preguntes del seu advocat, el seu delicat estat de salut. Segons ha exposat, en el moment en què va succeir l’accident, “estava rebent tractament per a una operació de cor”, ja que havia patit dos atacs cardíacs. “Tinc tiroides, pateixo hipertensió, insuficiència respiratòria i apnees i m’han trobat un quist que pot ser maligne”, tot plegat per donar a entendre la quantitat de medicació que rep per tractar-se. A tot això, també ha afegit que a data de l’accident l’únic “hàbit tòxic” que tenia era “el tabac”. I s’ha declarat “no consumidor” d’alcohol i cocaïna.

El dia de l’accident  Manuel Vicente Pérez Cases va viatjar des de Barcelona a Amposta per donar la paga i senyal d’un camió que havia d’adquirir la seua empresa. A la tornada, sobre les 13 hores, l’únic que recorda de l’accident és “una explosió del pneumàtic” i l’impacte amb la moto “al cap d’uns segons”. 

Segons el seu relat, va trucar “immediatament” al 112 i va arribar a parar un cotxe de la Guàrdia Civil i un de Mossos que passaven per allà. “Mentre em prenien declaració jo ho vaig explicar tot, però vaig dir, ‘ara el principal són les víctimes’”, assegura. Una versió que res té a veure amb la donada per tots els testimonis, Mossos i conductors, que van declarar este dilluns al jutjat. L’acusat, en la línia del seu advocat defensor, també ha posat en dubte el procediment que es va seguir en la realització de les proves de droga i la seua posterior detenció.
 

Manuel Vicente Pérez Cases ha negat que consumís cocaïna el dia de l'accident. Foto: Sofia Cabanes



Els informes pericials desmunten la seua versió

Tot plegat, però, ha quedat contradit per la versió que este dimarts han exposat els perits. Els forenses que van practicar els anàlisis confirmatoris del test de drogues han constatat que “la presència de cocaïna en saliva és indicatiu d’un consum recent”, fins a “un màxim de 5 hores abans i d’entre 2 o 3 hores de mitjana”. La detecció en saliva -que va donar un resultat de 293 ng/ml-, suposa, a més, la presència de la substància en sang. “Mentre la substància es troba en sang, produeix efectes”, tals com “disminució de la fatiga, de la gana, de la son, hiperactivitat, nerviosisme”, tot plegat, “compatible amb el comportament del conductor”, descrit pels testimonis, segons han asseverat els doctors que van practicar els anàlisis.

Bona part de la sessió s’ha centrat també en determinar si el pneumàtic que va rebentar de la furgoneta conduïda per Pérez Cases ho va fer just abans de l’accident o com a conseqüència del xoc amb la moto. Tant el peritatge realitzat per la Unitat Central d’Investigació dels Mossos d’Esquadra com del pèrit de part contractat per l’acusació han assenyalat com a “impossible” que la roda rebentés just abans de l’accident. Tot i que el perit de part aportat per la defensa s’ha esforçat per argumentar el contrari.

Avui també ha declarat el dentista que 3 dies abans li va practicar una ortodòncia a l’acusat. Ha descartat que l’anestèsia local aplicada podés tenir afectes més enllà de les 3 hores posteriors.

Tot plegat ha desarmat la defensa de l’acusat. En les conclusions provisionals exposades a l’acabament de la vista, la Fiscal s’ha ratificat en la petició de 4 anys de presó per la comissió de dos homicidis imprudents conduint sota els efectes de les drogues i 6 anys de privació del permís de conduir. Segons ha exposat “han quedat acreditats tots els fets” pels quals s’acusa Manuel Vicente Pérez Cases i considera “sense cap dubte” que el consum de cocaïna va ser “la principal causa” del sinistre. D’altra banda, ha afegit que la versió de l’acusat “no té la més mínima consistència”.

Els advocats que representen el pare i la mare de Manel Constantino Forné han demanat també els 4 anys de presó que permet com a condemna màxima el tipus penal d’homicidi imprudent.
 

Leire López advocada dels pares d'Emma Garcia. Foto: Sofia Cabanes



Conducció amb "temeritat manifesta"

No obstant, l’acusació que representa els pares d’Emma Garcia Curto ha demanat incloure en la pena el tipus agreujat de conducció amb temeritat manifesta previst a l’art. 381 del Codi Penal, que permetria imposar una pena màxima de 5 anys.  “Encara que és cert que no concorren estrictament els requisits descrits al Codi Penal, la doctrina especifica que el tipus absorbeix altres conductes, com quan el consum d’estupefaents sigui de tal calibre que la persona, tot i conèixer el perill que comporta conduir sota els efectes de les drogues, decideixi conduir igualment”, ha explicat l’advocada Leire López.

“Falta d’arrepentiment”

Una de les demandes dels pares d’Emma Garcia Curto és que l’acusat demanés perdó a les víctimes. Un fet que no ha succeït en el judici celebrat a Tortosa. Així ho ha manifestat la seua advocada: “Hem trobat a faltar l’arrepentiment d’aquest senyor. Mai hem escoltat el perdó ni la disculpa”, ha exposat López.

En la seua defensa, l’advocat de Pérez Cases, Ramón Martínez, ha assegurat que en la primera declaració als jutjats d’Amposta sí que ho va fer, tot i que no ho ha pogut demostrar perquè en aquell moment ell no era el seu lletrat.

Martínez ha lamentat públicament i davant dels familiars la mort de Manel i Emma, però ha avocat al dret de defensa del seu acusat i ha argumentat que en demana l’absolució perquè “existeixen elements contradictoris” que “desacriten l’ingesta de cocaïna”.

Després de les conclusions provisionals, el judici ha quedat vist per a sentència, que es podria notificar en unes 3 setmanes.