Els testimonis constaten la «falta d'empatia» i l'estat «d'excitació» del conductor quan va provocar l'accident

S'inicia el judici contra Manuel Vicente Pérez Cases | L'acusat serà l'últim a declarar demà, just després dels perits

Manuel Vicente Pérez Cases està acusat d'homicidi imprudent i conducció sota els efectes de les drogues.
Manuel Vicente Pérez Cases està acusat d'homicidi imprudent i conducció sota els efectes de les drogues. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
12 de febrer del 2018
Actualitzat el 13 de febrer a les 17:16h
Este matí s’ha iniciat a Tortosa el juí contra el conductor que va provocar l'accident mortal d'Emma Curto i Manel Constantino, de 15 i 18 anys respectivament, a l'N-340 al seu pas per Amposta el 22 de desembre del 2016. 

El fiscal demana per al conductor de la furgoneta, Manuel Vicente Pérez Cases, una pena de 4 anys de presó per un delicte contra la seguretat viària per conduir un vehicle dede mot sota els efectes de les drogues -ja que va donar positiu en consum de cocaïna-, en concurs ideal amb dos delictes d'homicidi per imprudència greu. Una pena que resulta totalment insuficient per als pares de les víctimes.

Com a mesura de protesta, des de primera hora s’han concentrat davant les portes del Jutjat Penal de Tortosa al voltant d’unes 200 persones, entre familiars i amics, arribades amb 2 autobusos que reclamaven “justícia” i una “condemna exemplar”, per al conductor.

En esta primera sessió, han prestat declaració com a testimonis els agents dels Mossos d’Esquadra que van intervenir, d’una manera o altra, en l’accident, realitzant les proves d’alcoholèmia i drogues i la detenció de l’acusat. També ho han fet els conductors testimonis que van presenciar el sinistre i van trucar al 112. La declaració de l’acusat, Manuel Vicente Pérez Cases, s’ha posposat finalment per a demà. Serà l’últim a fer-ho, després de les declaracions d’un dentista i dels perits.

Abans de l’inici de la sessió, la jutjessa no ha admès les proves documentals que acrediten que Pérez Cases va continuar conduint després de l’accident, tot i tindre el carnet retirat com a mesura cautelar. La jutjessa ha argumentat que l’acusat ja es troba en presó preventiva comunicada i sense fiança des del 5 de juliol precisament per saltar-se estes mesures cautelars i que les proves aportades no tenen relació amb el fets que es jutgen.

Els agents dels Mossos d’Esquadra que han declarat en este primer dia de judici han corroborat la versió exposada en les conclusions provisionals del Fiscal. Tots ells han constatat l’estat “d’exitació” que presentava l’acusat, la “falta d’empatia” amb allò que estava passant al seu voltant i la “poca preocupació” per l’estat de les víctimes. “La seua màxima preocupació era la seua furgoneta i els regals que duia per als seus fills per al dia de Nadal”, també “mostrava malestar pel temps que li estàvem fer perdre”, ha manifestat un dels Mossos.

L’agent que li va realitzar les proves d’alcoholèmia i drogues, d’altra banda, ha relatat “els impediments” que va posar Pérez Cases a l’hora de realitzar el test de drogues. “Tenia moltes dificultats per salivar. Anava tota l’estona amunt i avall i ens demanava aigua”. La prova de drogues va obtenir un resultat de 293 sobre un valor de tall de 10, unes condicions “sota les quals no hauria d’haver conduït”, en opinió d’un dels agents. Per fer les proves d’alcoholèmia, que van donar negatiu, no va presentar cap objecció, segons el testimoni dels Mossos.
 

Vista de la sala. Foto: Sofia Cabanes


Els agents que van realitzar les tasques d’investigació al lloc del sinistre han corroborat també que el conductor de la furgoneta no va realitzar cap maniobra evasiva ni frenada abans d’impactar amb la moto en què viatjaven els joves de 18 i 15 anys. Segons han exposat, Pérez Cases va continuar una trajectòria recta en un revolt, va envair el carril contrari i va impactar amb la moto dels dos joves que van morir. També han coincidit amb negar que una de les rodes rebentés abans de l’accident, sinó que ho hauria fet com a conseqüència del xoc amb la moto.

En la mateixa línia s’han expressat els conductors que aquell dia es van trobar amb l’accident. “Vaig veure davant meu l’impacte i vaig sentir com, posteriorment, rebentava una roda”, ha relatat el conductor que anava immediatament darrere de la moto. Ell mateix, davant la tragèdiat ra interpel·lar l’acusat Pérez Cases “li vaig dir: ‘has vist que has matat dos persones’? Però anava tota l’estona amb el mòbil a l’orella i no em va fer ni cas”. “Semblava més tranquil que nosaltres mateixos”, ha declarat el segon conductor testimoni dels fets.

La defensa demana l'absolució del conductor

La possible rebentada d’un pneumàtic just abans a l’accident és una de les cartes amb què jugarà demà l’advocat de la defensa del conductor. També declararà el dentista que li va fer una ortodòncia uns dies abans, “no és la nostra principal prova, però veurem si l’anestèsia que li van aplicar ha pogut afectar en el resultat”, ha explicat Ramón Martínez, advocat de Manuel Vicente Pérez Cases.

Martínez també ha dubtat sobre els resultats de la prova de drogues.  “Nosaltres des d’un primer moment hem impugnat la cadena de custòdia de les proves de detecció de drogues que es van practicar. També vam impugnar el mecanisme d’obtenció de la saliva”, segons el seu criteri “s’ha confirmat que hi ha hagut irregularitats”.  A més, ha subratllat que l’acusat, “des de fa molts anys, rep “tractament per una sèrie de malalties que són absolutament incompatibles amb la ingesta prèvia de cocaïna”, un fet que en la sessió de demà també valoraran els perits.

Per tot plegat, l’advocat reclama l’absolució de Pérez Cases. Abans del juí, la Fiscal ha plantejat un acord consistent en acceptar una pena de 3 anys i 3 mesos de presó. Una proposta que no ha acceptat cap de les parts.
 

Concentració enfront del Jutjat Penal on s'ha desenvolupat el juí. Foto: Sofia Cabanes


Indignació i ràbia entre familiars i amics

El fet que el fiscal demane 4 anys de presó –la pena màxima per homicidi imprudent- ha generat una forta indignació entre els familiars i entorn de les víctimes. Avui, a les portes dels jutjat s’han concentrat des de primera hora unes 200 persones, familiars i amics de Manel i Emma. Han mostrat pancartes de “justícia per a Manel i Emma” i han rebut amb crits “d’assassí”, l’acusat, quan ha arribat a l’interior d’un furgó policial.

“Què són estos disbarats? Ja n’hi ha prou. Volem una condemna exemplar perquè no ho torne a fer. Una persona que no ha demanat perdó i ha tornat a conduir. Este home ha d’estar sempre a la presó, perquè, si surt de la  presó, ho tornarà a fer. No es reinsertarà. Nosaltres no ho veiem com un accident, ho veiem com un assassinat. Els 4 anys són una burla, volem presó permanent i revisable”, ha expressat Joana Curto, mare d’Emma, poc abans de començar el juí.

A l’acabament d’aquest primer dia de judici s’han viscut moments de tensió quan els concentrats han envoltat el furgó policial on ha tornat a entrat l’acusat. També quan la jutjessa ha volgut sortir de l’edifici s’ha vist envoltada per la protesta i la crispació dels presents i ha hagut d’esperar que marxessen.