Apareixen pintades de menyspreu contra l'exregidor socialista ampostí Toni Espanya

El vinculen amb el 155 i li demanen que es retire de la política, tot i que ja ho va fer al 2015

Una de les pintades contra l'exportaveu socialista.
Una de les pintades contra l'exportaveu socialista. | Cedida
Sofia Cabanes
11 de febrer del 2018
Actualitzat el 12 de febrer a les 18:27h

Una de les pintades contra l'exportaveu socialista. Foto: Cedida
 

“Toni España=PSC=155 Fora de Polític”. “Toni Espenya. Alimanya ampostina, Fora ya!!!” “Per una CAT Independent, Toni España Fora ja!!!”, són les pintades que van aparèixer este dissabte en diferents punts dels voltants d’Amposta, dirigides al que va ser regidor i portaveu del PSC a la capital del Montsià i director dels serveis territorials d’Agricultura a l’Ebre (2004-2011) Toni Espanya.

Va ser el mateix Espanya qui este dissabte va fer públiques les pintades a través del seu Facebook i Twitter: “Efectes col·laterals de la revolució dels somriures ... El que més mal em sap es que hagin escrit malament el cognom”, explicava. Des d’aleshores, desenes de persones de totes les sensibilitats han mostrat el seu suport a l’exportaveu dels socialistes ampostins i han condemnat les pintades. No obstant, també hi ha hagut qui li ha retret que generalitze vinculant el moviment independentista, nombrat en algunes ocasions com “la revolució dels somriures” amb les pintades.

“El que vull posar en evidència és la intolerància que hi ha en estos moments per part d’un sector. Parlo d’efectes col·laterals d’una part de l’independentisme. Vull pensar que ho han fet quatre crios que han sentit parlar de mi i sense saber massa han fet això”, ha expressat Espanya en declaracions a l’aguaita.cat.

Espanya es va apartar de la primera línia de la política activa poc abans de les eleccions municipals del 2015. Que les pintades expressen missatges reclamant la seua sortida de la política, denoten, faltes d'ortografia a banda, una ignorància sobre la seua figura. “Ho atribueixo al meu activisme a les xarxes i al fet que de vegades he fet publicacions en defensa de la meua opció política”. Preguntat si el seu cognom sumat a una dosi de desconeixement ha pogut influir, l’exportaveu dels socialistes no creu que hi vage lligat: “No sé si el meu cognom ha pogut influir. Crec que no, en som molts i d’Espanya des de fa més de 100 anys i és un dels cognoms més comuns a la ciutat”.
 

Pintada contra Toni Espanya. Foto: Cedida


Este diumenge al matí, l'exregidor ha fet públic un llarg escrit a les xarxes socials en què reflexiona sobre els fets: “Quan pel matí un nebot em va enviar per whats una de les pintades que m'havien dedicat, vaig pensar que havia retrocedit 20 anys en el meu passat. En el temps del caciquisme pujolista que per desgracia a Amposta i a l'Ebre en general, tenia un dels seus màxims exponents”. Espanya ha recorda la seua implicació en la lluita contra el caciquisme convergent, “el preu” que va haver de pagar i la lluita “colze a colze” amb ERC per capgirar el rumb polític de la ciutat. “Per moltes pintades que em facen assenyalant-me com a objectiu de l'odi i la intolerància, no canviaré la meua línia personal i continuaré apostant pel diàleg, la tolerància i la reconciliació. Entre d'altres coses perquè no hi ha alternativa. Perquè per mi el model d'Irlanda del Nord no és una alternativa...”, afegeix.

En la conversa mantinguda amb l’aguaita.cat Espanya ha proposat crear ponts de diàleg entre tots els sectors: “Entenc que hi ha molta gent encesa pel que està passant, però ha d’arribar el moment en què gent de diferents partits desbordem l’àmbit partidista i treballem perquè això no acabe en una nova Irlanda del Nord. Hem de crear un espai de tolerància, diàleg, respecte i reconciliació i estic disposat a implicar-m’hi –sense que això signifique tornar a la política municipal- si hi ha gent d’altres partits disposada a fer el mateix”, ha conclòs.

Una de les pintades, la realitzada en un magatzem privat, ja s’ha esborrat per part de la Brigada Municipal. “Vaig parlar amb Adam Tomàs, amb qui mantinc una molt bona relació i es va implicar per fer-la esborrar”, ha subratllat Espanya.
 

Esta pintada, en un magatzem privat, ja ha estat esborrada per la Brigada Municipal. Foto: Cedida