El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, compareixerà en comissió al Congrés arran la sentència del Castor

El PP s’ha quedat sol oposant-s’hi a la proposta

Detall de les instal·lacions de la plataforma marina del Castor
Detall de les instal·lacions de la plataforma marina del Castor | ACN / J. Marsal
Redacció
23 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:01h
El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, haurà de comparèixer en comissió al Congrés dels Diputats per informar sobre les conseqüències de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la indemnització del magatzem de gas Castor. La Diputació Permanent, reunida este matí, ha rebutjat primer la petició conjunta d’Esquerra Republicana i el PDeCAT perquè Nadal hagués de comparèixer en un ple extraordinari. PP i PSOE hi han votat en contra, mentre que Ciudadanos s’ha abstingut. Després, però, han tirat endavant dos altres propostes perquè la compareixença fos en comissió. El PP s’ha quedat sol oposant-s’hi.

El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, que ha defensat la petició de compareixença davant de la diputació permanent, ha començat la seua intervenció denunciant que “el Castor és el resultat d’aquell joc entre el sistema econòmic i polític espanyol, entre PP i PSOE, en el que sempre guanya Florentino Pérez. Un projecte ideat i pactat pels liberals del BOE en aquell tipus de Ministeri anomenat llotja del Bernabeu”.

El diputat republicà ha recordat que el Castor ha costat 10 vegades més d’allò anunciat i que la ciutadania és qui el pagarà mitjançant el rebut del gas fins a l’any 2034. Abans de denunciar les mancances tècniques, econòmiques i polítiques del projecte, Rufián ha manifestat que “si sona com un engany, es paga com un engany, i sembla un engany, igual és que el Castor és un engany”. El portaveu d’Esquerra ha exigit saber “qui s’ha lucrat i es segueix lucrant amb l’estafa del Castor” i ‘per què es va blindar un negoci sobre el qual hi havia tants dubtes tècnics i econòmics’.
 
Rufián ha demanat que el ministre done explicacions en seu parlamentària: “Que ens digui què pensa fer per rescabalar els consumidors afectats, i quants anys més es farà pagar a la ciutadania els 16 M€ que costa mantenir en hibernació les instal·lacions del Castor”. A més, ha exigit “que siguin els responsables d’aquest desastre qui ho paguin i no aquells que encenen el gas a les seves llars. Que es retorni la indemnització que s’ha pagat a les concessionàries i que es retiri el recàrrec Enagás Transporte cobra en el rebut del gas a la gent’.

El diputat republicà durant la seua intervenció ha recordat que Esquerra Republicana, des de l’any 2013, està demanant la creació d’una subcomissió d’investigació del projecte Castor a la comissió d’Indústria i Energia del Congrés de Diputats.