La CHE invertix 640.000 euros en obres de modernització de sèquies al delta de l'Ebre

El projecte s'emmarca en les obres de millora agroambiental del Pla hidrològic de la conca de l'Ebre

Plànol de les actuacions que es duran a terme.
Plànol de les actuacions que es duran a terme. | Cedida
Redacció
18 de gener del 2018
Actualitzat a les 16:26h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha iniciat els treballs de modernització de les sèquies de Lloma i Xafandoles, a Sant Jaume d'Enveja, una obra que s'integra en les accions de millora agroambiental al canal del marge dret del delta de l'Ebre.

L'actuació s'executarà amb mitjans propis de l'Administració, a través d'una encomana a l'empresa de Transformació Agrària SA (TRAGSA) i té un pressupost de 641.189 euros i un termini d'execució de tres mesos i mig.

L'import prové de fons propis de la CHE (en concret dels fons del cànon del transvasament a Tarragona que també s'han destinat a millores en lleres de Catalunya), un 20% dels quals es repercutirà via tarifes als usuaris beneficiaris.

El projecte té com a objectiu millorar l'eficiència del sistema, reduint el consum d'aigua, i respon al compliment dels criteris de millora agroambiental del Pla hidrològic de la conca de l'Ebre. En la seua planificació es va comptar amb la implicació de les comunitats de regants i de la Generalitat de Catalunya.

Amb caràcter general se substituiran, respectant-ne els traçats, les conduccions actuals, que es demoliran, entre altres qüestions, per millorar-ne el pendent.

El primer tram de la sèquia de Lloma (fins al punt en què partix el ramal de Xafandoles) es reemplaçarà per una sèquia de formigó prefabricat i, a partir d'este punt, on comença l'altra conducció, s'instal·laran canonades que es cobriran amb terra. L'actuació total en el cas de la Lloma és de 2.696 metres i a Xafandoles, de 1.100 metres.

Estes accions se sumen a les obres que ja s'han executat en les sèquies de Balaguer i Cenducats, (Amposta), també a la marge dreta i a les que s'estan executant a la sèquia de Vergez (Deltebre), en este cas, al canal del marge esquerre.