El patiment de les llagostes quan són cuinades vives

"Sovint els drets els animals marins són oblidats", defensa l'oceanògrafa Eli Bonfill

Un crustaci viu en una cuina
Un crustaci viu en una cuina | Europa Press
Redacció
17 de gener del 2018
Actualitzat el 18 de gener a les 9:31h
La prohibició de Suïssa de prohibir cuinar les llagostes quan encara estan vives ha tornat a aixecar la polèmica sobre la capacitat dels crustacis de sentir dolor. Eli Bonfill ho té clar “tothom que tinga cadena nerviosa és susceptible a patir dolor. I el crustaci, que té sistema nerviós, té tot el sentit que patisca”.

Bonfill és oceanògrafa i treballa a Plàncton, una empresa amb seu a l’Ametlla de Mar que investiga sobre el medi ambient marí per garantir la seua conservació. Creu que esta mesura que ha pres el govern suís és un avenç en quant a la defensa dels drets dels animals marins, “que sembla que per nosaltres no tinguen sentiments”, opina.

Sovint els drets d’estos animals -a diferència d’altres com els mamífers- s’obliden de reclamar. I més si es tracta d’un territori com l’Ebre, on la cultura de la pesca està molt arrelada a la societat i les primeres experiències caçant peixos es practiquen des de petits i sovint, sense respectar prou l’animal.  “Des de ben petits el primer que fem és agarrar un salabret, recollim crancs i peixos i els posem amb una galleda, de vegades sense l’aigua suficient, i per tant, amb falta d’oxigen. Mentre l’has tingut allà l’animal ha estat patint”.

Precisament pel gran protagonisme del peix a la cuina catalana, Bonfill creu que seria difícil aplicar una norma similar aquí. “Qui es posaria amb la cuina d’una estrella Michelin a veure què està fent amb la llagosta? Segurament el sector bloquejaria el tema”. Seria important, però “que es comencessen a plantejar noves formes de tractar el futur menjar, perquè s’ha de menjar de tot, però ho podem fer evitant tenir l’animal patint”.