Una imponent fragata carregada d’història navega per la Mar de l’Ebre i la badia dels Alfacs

L'Shtandart té 34,5 metres d'eslora i el seu pal més alt arriba a 33 metres | Es tracta d'una rèplica del buc fet construir pel tsar Pere el Gran, que va participar en accions militars a la guerra del Nord

L'Shtandart, a la badia dels Alfacs, amb el port de La Ràpita al fons, este divendres.
L'Shtandart, a la badia dels Alfacs, amb el port de La Ràpita al fons, este divendres. | Cedida
S.B.
06 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:22h
Pocs dies abans de Nadal va sorprendre els mariners un vaixell que avançava, imponent, per la Mar de l’Ebre. L’espectacular silueta de tres pals de la inusual embarcació, que sembla sortida d’altres èpoques, va despertar espectació entre tots aquells que van creuar-se en el seu camí cap al sud de França. Este divendres, de nou se l’ha pogut observar creuant cap ara cap al sud la Costa de l’Ebre i fent una aturada a la badia dels Alfacs durant unes hores. Tan sorprenent és la seua imatge fora d’època com la seua història. Este vaixell és en realitat una rèplica exacta de l’històric buc imperial Shtandart que el tsar Pere el Gran va fer construir a principis del segle XVIII (va ser botat l’any 1703) per formar la flota del Bàltic. L’Shtandard, una fragata de tres pals i 24 canons, va prendre part en accions militars durant la Guerra del Nord i va tindre com a primer capità el propi tsar en persona.

L’any 1719 va ser donat de baixa i va iniciar un procés de deteriorament imparable fins que va ser desguassat al cap d’uns anys. L ’emperatriu russa Catalina I va promulgar un decret per construir una nova fragata Shtandart, però esta ordre no ha estat executada fins 300 anys després, gràcies a l’impuls d’uns aficionats a la mar.

El resultat és la fragata rèplica que s’ha pogut veure navegant per la Costa de l’Ebre, que va ser començada a construir l’any 1994 a Sant Petersburg, combinant antics mètodes de construcció naval amb les tecnologies més modernes. El renascut Shtandart va fer el seu primer viatge l’any 2000. Desplaça 200 tones i les seues dimensions són 34,5 d’eslora per 6,9 de mànega i 3,3 de calat. L’altura del mástil principal és de 33 metres. La propulsió és mixta, a vela i a motor. També porta canons, però són d’atrezzo: poden distarar càrregues de pólvora però no projectils.

Actualment efectua una travessia d’instrucció i a la vegada de plaer. El nou Shtandart este dissabte ja està navegant per davant de Peníscola, cap a Eivissa i amb destinació a Cartagena.

En el següent vídeo es veu l'espectacularitat d'esta fragata: