ERC i PDeCAT reclamen la compareixença del ministre Nadal arran la sentència del TC sobre el Castor

Demanen que informe sobre les conseqüències de la sentència anul·la la indemnitzció als promotors del projecte gasístic

Planta terrestre del Castor, foto d'arxiu.
Planta terrestre del Castor, foto d'arxiu. | ACN / J. Marsal
Redacció
27 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:00h
ERC i el PDeCAT han fet una reclamació conjunta perquè comparega el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, després de la sentència del TC que anul·la la indemnització de 1.350 milions d’euros als promotors del Castor.

Han estat els portaveus al Congrés dels Diputats d'Esquerra Republicana, Joan Tardà, i del Partit Demòcrata, Carles Campuzano, qui han registrat este dimecres la petició de compareixença del ministre d'Energia per “informar sobre les conseqüències de la sentència adoptada pel Tribunal Constitucional el passat 22 de desembre, pel qual anul·la l'article 4, entre uns altres, del Reial decret Llei de 2014 en el qual es fixava la indemnització d'1.350.720.000 euros per a les empreses promotores del projecte de magatzem de gas de Castor”.

El portaveu d'Esquerra, Joan Tardà, considera que la sentència posa de manifest "la vergonyosa connivència del govern del PP amb l'empresari Florentino Pérez”, posant l'executiu “al servei dels seus interessos i de la salvaguarda del seu patrimoni", que és el que va aconseguir amb l'aprovació per la via d'urgència del reial decret que fixava la indemnització.

Tardà confia que si, d'acord amb la sentència, ara s’ha de tramitar per la via d'un projecte de llei, el ple del Congrés, on el PP ja no compta amb majoria, rebutge la mesura. “Els 1.350 milions pagats a Florentino Pérez, que difícilment podran ser recuperats, se sumen a la ruïna econòmica on ens ha portat el govern de Rajoy", conclou Tardà.

Per la seua banda, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, critica la gestió de l'executiu i defensa que “és un exemple més de la mala regulació del sector elèctric a l’Estat espanyol”. Campuzano recorda que el govern de Mariano Rajoy va haver de suspendre l'activitat de Castor després de centenars de sismes registrats enfront del Delta de l'Ebre. “Un error que van haver de pagar els contribuents de la seva butxaca”, apunta. Per això, el diputat considera imprescindible que es retorne els diners al contribuent mitjançant la factura de la llum.

Tots dos portaveus recorden altres episodis fracassats que posen de manifest la mala gestió del PP al capdavant de l'executiu, com els 40.000 milions no recuperables destinats al rescat bancari o els més de 60.000 amb els quals ja s'ha dilapidat pràcticament el fons de pensions.