El futbol com a eina d'inclusió social

La Fundació Barça desenvoluparà un programa per implementar valors al jovent d'Alcanar a través de la novedosa metodologia 'FutbolNet'

La Regidoria d'Esports ha arribat a un acord de col·laboració amb la Fundació Barça per a implementar el programa durant aquest curs com a activitat extraescolar
La Regidoria d'Esports ha arribat a un acord de col·laboració amb la Fundació Barça per a implementar el programa durant aquest curs com a activitat extraescolar | Cedida
Redacció
29 de novembre del 2017
Actualitzat el 30 de novembre a les 11:58h
Alcanar és un dels municipis catalans que participa en el programa d’inclusió de la Fundació Barça que utilitza la metodologia ‘FutbolNet’ amb l'objectiu d'utilitzar el futbol com a eina per a fomentar valors entre els jóvens a través d'una metodologia pedagògica nova. La Regidoria d'Esports ha arribat a un acord de col·laboració amb la Fundació Barça per a implementar el programa durant este curs com a activitat extraescolar.
 
La presentació del projecte ha tingut lloc este matí a l’Ajuntament d’Alcanar i ha anat a càrrec de Jordi Bort, regidor d'Esports i Salut; Joan Roig, regidor de Joventut i Participació Ciutadana; Núria Callarisa, coordinadora metodològica del Projecte Futbol Net; Mireia Fibla, coordinadora local del projecte, i Ricard Fuster, educador del projecte.
 
Jordi Bort ha subratllat que "l'Ajuntament d'Alcanar ha apostat amb força per aquest projecte, que no només fomenta l'esport, sinó també la cohesió social" i que, per este motiu, esperen "donar-hi continuïtat". Joan Roig ha destacat els valors vinculats al projecte, com "l’esforç, el respecte, el compromís, el treball o la humilitat", que els xics i xiques tindran l'oportunitat de treballar.
 
De moment, a Alcanar hi participen 22 xiquets i xiquets de 12 a 16 anys, escollits preferentment segons criteris de vulnerabilitat social i econòmica, però les inscripcions encara són obertes. L'organització espera arribar als 40 participants, el nombre màxim permès per l'organització.
 
El programa ha començat este mes de novembre i s'allargarà fins al maig de 2018. Els tallers tenen lloc els dilluns i divendres, de 15.45 a 17.45 h, a la Fanecada. Els coordinadors locals del projecte animen els jóvens del municipi a participar en una sessió sense cap compromís per a poder decidir després si s'incorporen al projecte. En este sentit, el divendres 15 de desembre, a les 15.45 h, es farà una jornada de portes obertes a la Fanecada, amb pica-pica posterior, per a donar a conèixer el projecte als jóvens canareus i al conjunt de la ciutadania.
 
L'activitat esportiva que planteja ‘FutbolNet’ no està concebuda en clau competitiva sinó com un element de socialització, de coneixement dels altres, d'educació afectiva i relacional. FutbolNet es dividix en tres temps. En el primer temps els jugadors i jugadores dialoguen de forma autònoma i arriben a acords sobre el comportament i les regles de joc durant el partit de futbol. En el segon temps es juga el partit. I en el tercer, els jugadors avaluen el compliment dels acords pactats i definixen el resultat del partit.