Un solo de dansa d'Anna Hierro obre la 1a edició de Femme in Arts a Lo Pati

L’actuació d’Anna Hierro serà l’inici d'este festival renovat que se celebrarà entre el 24 i el 26 de novembre

Hierro ha creat expressament per a l’ocasió el solo de dansa 'Endosimbiòtica'
Hierro ha creat expressament per a l’ocasió el solo de dansa 'Endosimbiòtica' | Cedida
Redacció
24 de novembre del 2017
Actualitzat a les 11:30h
La ballarina Anna Hierro (Tortosa, 1984) serà l’encarregada de donar el tret de sortida este divendres, 24 de novembre a la primera edició de Femme in Arts – Visibles a Escena, un festival impulsat conjuntament per Lo Pati- Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i els serveis d’atenció a les dones de l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià que transforma el cicle Cinema i Dona: Una mirada universal al fenomen de la violència contra les dones en una proposta més àmplia, diversa i lligada al territori.

Hierro ha creat expressament per a l’ocasió Endosimbiòtica, un solo de dansa amb el qual interactuarà amb l’exposició Llots i Torbes de Mari Chordà (Amposta, 1942) instal·lada a Lo Pati fins al 10 de gener. De fet, el mateix nom de l’obra fa referència a una peça clau de l’exposició de Chordà, el “donatge” a Lynn Margullis, la biòloga nord-americana que va formular la teoria endosimbiòtica per explicar l’evolució de les cèl·lules a partir d’un bacteri, localitzat per primera vegada al Delta de l’Ebre a finals dels anys 80.

L’actuació d’Anna Hierro serà l’inici d'este festival renovat que se celebrarà entre el 24 i el 26 de novembre a Lo Pati i que coincideix amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre. De fet, el seu objectiu principal és donar visibilitat a les violències que s’exerceixen sobre les dones, denunciar-les i empoderar-les creant consciència social per lluitar contra estes violències d’una manera conjunta. Ho fa des de diverses manifestacions artístiques que a la vegada contribueixen a posar de manifest la potència creadora de les dones. Així hi haurà dansa, música amb l’actuació de la companyia Les Impuxibles, recitals poètics i cinema amb la projecció de diverses pel·lícules on la dona i la seua relació amb la societat té un paper rellevant. També un espai d'exhibició i consulta de literatura feminista.

Segons explica la comissària de Femme in Arts, la periodista Anna Zaera, tota la programació té com a objectiu reivindicar la lluita de les dones des d'una perspectiva universal però vinculant-la, en tot moment, amb els moviments que han tingut lloc a les Terres de l'Ebre i que mostren la resistència femenina moltes vegades des de la invisibilitat de la vida domèstica. D’aquí que totes les pel·lícules que es projectaran com ara La guardiana de los ríos, sobre una activista mediambiental a Honduras; Ama-san sobre les caçadores del mar del Japó; o Menopause rebel seran presentades per figures significatives del feminisme o activisme ebrenc. D’altra banda la presentació de la catalana Júlia Ist, anirà a càrrec de la seua directora Elena Martín.

Femme in Arts està coorganitzat per Lo Pati i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de Terres de l’Ebre que gestiona la Fundació Montsià, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. I també hi col·laboren els col·lectius de dones de les Terres de l'Ebre i d’altres de llarga trajectòria com Drac Màgic, una cooperativa d'iniciativa social fundada el 1970 dedicada fonamentalment a l'estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual amb la representació de les dones com a focus.

La majoria de pel·lícules que es projectaran formen part de la cartera de pel·lícules de La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Totes les activitats tindran lloc a Lo Pati i són gratuïtes.