«Femme in Arts», una reflexió entorn la violència de gènere des de la perspectiva artística

El festival tindrà lloc dels dies 24 al 26 de novembre a Lo Pati, Amposta

Fotograma de ‘Júlia ist’ (2017), un dels films que es passarà durant el festival
Fotograma de ‘Júlia ist’ (2017), un dels films que es passarà durant el festival | Cedida
Redacció
13 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:40h
Lo Pati- Centre d’Art de les Terres de l’Ebre impulsa la primera edició de Femme in Arts, un festival que transforma el cicle Cinema i Dona: Una mirada universal al fenomen de la violència contra les dones per convertir-lo en una proposta més àmplia, diversa i lligada al territori, amb l’objectiu de posar a escena l'expressió de la dona des de diferents perspectives artístiques per contribuir al debat sobre el silenci, la violència i també la capacitat de resiliència i la potència creadora de les dones.

Comissariat per la periodista Anna Zaera, Femme in Arts oferirà, entre el 24 i el 26 de novembre, diferents manifestacions artístiques que serviran per obrir un espai per al debat i la reflexió al voltant del fenomen de la violència contra les dones. De fet, el festival coincidix amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones que se celebra el 25 de novembre i un dels seus objectius és donar visibilitat a les violències que s’exerceixen sobre les dones, denunciar-les i empoderar les dones creant consciència social per lluitar contra aquestes violències d’una manera conjunta.

Entre les activitats programades, hi haurà un cicle de cinema que inclourà debats i col·loquis; un espectacle inaugural de dansa, amb la ballarina Anna Hierro; un espectacle musical, amb Les Impuxibles; un recital poètic i també un espai d'exhibició i consulta de literatura feminista. "Volem contribuir a generar noves mirades i reflexions sobre la figura de la dona" ha assegurat Anna Zaera, comissària del festival. “L'art sempre és un bon canal per sacsejar consciències i per plantejar-nos com llegim la realitat. El fet de vincular temes universals amb la història local crec que dóna un valor afegir de transformació social al territori, i a la vegada, podem convertir-nos en un festival referent precisament per la pròpia ubicació descentralitzada", ha afegit.

Tota la programació té com a objectiu reivindicar la lluita de les dones des d'una perspectiva universal però vinculant-la, en tot moment, amb els moviments que han tingut lloc a les Terres de l'Ebre i que mostren la resistència femenina moltes vegades des de la invisibilitat de la vida domèstica. La majoria de pel·lícules que es projectaran formen part de la cartera de pel·lícules de La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, com Menopauserebel, Júlia Ist o Ama-san. I també s’ha seleccionat el documental La guardiana de los ríos. Totes les activitats tindran lloc a Lo Pati i són gratuïtes.

Parlar obertament de la maternitat, la vulnerabilitat, els dubtes que ens genera enfrontar-nos a les definicions de gènere. Mostrar com el poder controla els cossos de les dones a través de diversos mecanismes (econòmic, social, cultural, polític...), seran alguns dels temes fonamentals que es tractaran des d'un punt de vista artístic i també reflexiu. Així a través de diverses disciplines artístiques el que es vol abordar els següents temes: Dones i moviments socials, Dones i rituals vinculats a la terra, dones entre la violència i la resistència i dones i nous discursos.

Femme in Arts està coorganitzat per Lo Pati i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de Terres de l’Ebre que exercix la Fundació Montsià, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. I també hi col·laboren els col·lectius de dones de les Terres de l'Ebre i d’altres de llarga trajectòria com Drac Màgic, una cooperativa d'iniciativa social fundada el 1970 dedicada fonamentalment a l'estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual amb la representació de les dones com a focus.