El Govern de la Generalitat, a la presó

L'Audiència Nacional espanyola ordena presó sense fiança per als membres de l'executiu català que han declarat per rebel·lió, sedició i malversació | L'exconseller Santi Vila també ingressa a presó fins que ingressi fiança de 50.000 euros .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 56px; line-height: 59px; }

Joan Serra Carné / Isaac Meler
02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:59h
Consellers arribant a l'Audiència Nacional
Consellers arribant a l'Audiència Nacional | Isaac Meler

Els consellers del Govern, a l'Audiència Nacional. Foto: ACN


Presó sense fiança per als consellers del Govern de la Generalitat. L'Audiència Nacional ha ordenat aquesta mesura cautelar per als membres de l'executiu català que aquest dijous han comparegut davant la jutge instructora Carmen Lamela per uns suposats delictes de sedició, rebel·lió i malversació per la declaració d'independència del Parlament.

Els consellers Oriol Junqueras (titular d'Economia i també vicepresident), Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (Afers Exteriors), Josep Rull (Territori), Joaquim Forn (Interior), Carles Mundó (Justícia) i Dolors Bassa (Treball), així com Meritxell Borràs (Governació), han fet breus compareixences de cinc minuts i només han respost als seus advocats. L'excepció ha estat l'exconseller Santi Vila, que ha respost a totes les parts durant 45 minuts.

No ha vingut a Madrid a declarar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s'ha quedat a Bèlgica amb els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Anna Ponsatí i Lluís Puig, contra qui també es dirigirà l'ordre internacional d'arrest malgrat que tots han demanat declarar per videoconferència des de Bèlgica. La Fiscalia ja ha demanat la detenció de Puigdemont i els consellers aquesta tarda.

La resta de membres del Govern i els membres sobiranistes de la mesa del Parlament sí que han anat a Madrid per declarar a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, respectivament. Ho fan acusats de rebel·lió, sedició i malversació, delictes que poden comportar penes de fins a 30 anys de presó. El motiu? Els dos anys de legislatura en què han impulsat i debatut mesures per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i, finalment, la declaració d'independència del passat 27 d'octubre. 
 
El Tribunal Suprem ha suspès la declaració dels membres sobiranistes de la mesa i l'ha ajornada fins al proper 9 de novembre. Encapçalats per Carme Forcadell, que ha estat l'última en arribar, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet han comparegut al tribunal. "Defensarem que portar el debat del carrer al Parlament no pot ser delicte", ha dit el líder d'EUiA just abans d'entrar. A la sortida, Forcadell i la resta dels dirigents parlamentaris han rebut l'escalf de diputats i líders de partits sobiranistes. Forcadell ha marxat amb el cotxe que l'espera a la porta i la resta d'integrants de la mesa amb taxis. Dormiran a Barcelona.

Oriol Junqueras, arribant a l'Audiència Nacional Foto: ACN