La Fiscalia reclama una euroordre per detenir Puigdemont a Bèlgica

L'ordre internacional de detenció també afecta els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí que no han viatjat a Madrid per declarar a l'Audiència Nacional

Carles Puigdemont, durant la roda de premsa a Brussel·les
Carles Puigdemont, durant la roda de premsa a Brussel·les | NacióDigital
Oriol March / Joan Serra Carné / Isaac Meler
02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:49h
La Fiscalia ha demanat este dijous una euroordre per detenir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que este dijous no s'ha presentat a l'Audiència Nacional espanyola per declarar per uns suposats delictes de rebel·lió i sedició. Puigdemont s'ha quedat a Bèlgica amb els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Anna Ponsatí i Lluís Puig, contra qui també es dirigix l'ordre internacional d'arrest malgrat que tots han demanat declarar per videoconferència des de Bèlgica. El ministeri públic ja va avançar esta sol·licitud en la querella que va presentar dilluns.

Per a la resta de membres del Govern, que sí que han comparegut a l'Audiència Nacional espanyola, el ministeri públic ha demanat presó sense fiança, excepte per a l'exconseller Santi Vila, que podria evitar l'empresonament amb una fiança si la jutge instructora Carmen Lamela accepta estes peticions.

El primer en arribar a l'Audiència Nacional, poc després de les 8 del matí, ha estat el vicepresident del Govern Oriol Junqueras. Poc abans de les 9 ho han fet els consellers Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (Afers Exteriors), Josep Rull (Territori), Joaquim Forn (Interior), Carles Mundó (Justícia) i Dolors Bassa (Treball), així com Meritxell Borràs (Governació), que inicialment se la situava a Bèlgica. Posteriorment, ha arribat en solitari l'exconseller Santi Vila, que ara es postula per ser el candidat del PDECat.