En marxa els treballs per a recuperar i protegir dos nius de metralladores d'Alcanar

El departament de Costes està realitzant les obres de recuperació dels nius, situats al final del passeig marítim

Imatge dels dos nius de metralladores
Imatge dels dos nius de metralladores | Cedida
Redacció
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:55h
El departament de Costes ha iniciat les obres de recuperació dels nius de metralladores situats al final del passeig marítim d’Alcanar. Es preveu que les actuacions finalitzen en els pròxims dies i que, posteriorment, el consistori inicie les tasques de restauració i protecció per garantir, a la vegada,  que les restes es consoliden com un actiu turístic.
 
Les obres consistixen en la construcció d'un cordó en escullera d'entre 90 i 100 metres, per protegir els dos nius de metralladores dels temporals, evitant, en la mesura que siga possible, l'impacte visual. Així, està previst que l'espai entre l'escullera i els nius de metralladores es reòmpliga amb material procedent del mateix codolar que, a la vegada, permetrà desenterrar les trinxeres per garantir, també, la seua recuperació. Les obres faran accessibles els dos nius de metralladores. Posteriorment, en una segona fase, el consistori té previst restaurar-los, eliminant els grafitis, restituint l'arrebossat exterior i la coberta i condicionant el seu interior i exterior.
 
Ivette Fibla, regidora de l'àrea, es mostra satisfeta perquè "este conjunt d'actuacions ens permetran potenciar este recurs turístic i, a la vegada, mantenir i conservar elements patrimonials". Fibla afegix que"l'Ajuntament ha encarregat la redacció de les fitxes i tota la documentació necessària per a demanar la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BECIL)", una categoria que garantix la catalogació i protecció del patrimoni cultural català.
 
Alcanar compta amb un ric patrimoni de la Guerra Civil, vinculat a les trinxeres de fortificació militar, construïdes pel Govern i la Generalitat Republicana al llarg de la costa mediterrània amb l'objectiu de defensar la península d'un hipotètic desembarcament de les tropes franquistes i els seus aliats italians.Fruit del pas del temps, una part important d'este patrimoni ha anat desapareixent, siga per l'acció humana o per la dinàmica de la costa. De fet, l'últim temporal marítim, el febrer de 2017, va deixar al descobert el que serien les trinxeres d'evacuació d'estos nius de metralladores i que servirien als soldats per a resguardar-se.
 
La Regidoria d'Urbanisme, Patrimoni i Ordenació del territori, conjuntament amb altres regidories i entitats locals, està treballant per tal de garantir la protecció i recuperació del conjunt arquitectònic. A la vegada, es pretén convertir-lo en un recurs turístic i de memòria històrica, atesa la seua singular situació, a meitat camí entre la ruta del GR92 entre les Cases i Sòl-de-Riu.