Puigdemont avisa per carta Rajoy que el Parlament votarà la independència si no dialoga

El president de la Generalitat respon a l'ultimàtum de la Moncloa i clarifica que el dimarts 10 d'octubre no es va declarar l'estat català

Carles Puigdemont, durant el consell nacional extraordinari del PDECat
Carles Puigdemont, durant el consell nacional extraordinari del PDECat | PDECat
Oriol March / Sara González
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:01h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha contestat este per carta al darrer  requeriment  del Govern espanyol prèvia aplicació de l'art. 155 de la Constitució Espanyola. En la missiva, dirigida al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Puigdemont avisa que el Parlament, si "ho estima oportú", podrà procedir "a votar la declaració de la independència que no va votar el 10 d'octubre". "No ha estat atesa la voluntat d'aturar la repressió: Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó", apunta Puigdemont, que deixa clar que el dimarts 10 d'octubre no es va proclamar la independència.
 

Es tracta de la segona carta que envia el president a la Moncloa esta setmana. Dilluns va fixar un termini de dos mesos de diàleg amb l'Estat -pensant en una hipotètica mediació internacional- i li va demanar a Rajoy formalment una reunió entre els dos executius. També li va adjuntar la transcripció de la seua intervenció al Parlament en la qual va suspendre la declaració de la independència i els resultats del referèndum de l'1-O.

El president espanyol li va respondre amb una altra carta en què va situar-lo com a "únic responsable" de l'aplicació de l'article 155, que el PP ja té dissenyat amb el PSOE i Ciutadans. El llistat de mesures que es volen aplicar han de passar primer pel consell de ministres -que ja es reuneix avui- i han de ser validades pel Senat, on els populars disposen de majoria absoluta. El ple de la cambra baixa espanyola s'hauria de celebrar, segons les previsions de la Moncloa, a finals de la setmana vinent.

Estratègia a partir d'ara

Puigdemont va garantir ahir durant el consell nacional extraordinari del PDECat que aixecarà la suspensió de la declaració de la independència en el moment en què Rajoy aplique l'article 155 de la Constitució. "Si no volen dialogar, posarem el play", va destacar el president davant dels quadres del seu partit, que van avalar la seua estratègia. De fet, no hi va haver cap intervenció i es va voler allunyar l'horitzó electoral, que al llarg de les últimes hores havia planat amb força en tot l'espectre sobiranista.