Puigdemont dóna dos mesos a Rajoy per negociar

El president de la Generalitat no parla a la seua missiva de la proclamació de la independència ni dels terminis per aixecar la suspensió | Sol·licita una reunió amb el president espanyol per "explorar" solucions i que es "reverteixi la repressió" contra Catalunya

Sara González / Jordi Bes
16 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:43h
Carles Puigdemont, en el moment en què va suspendre la declaració d'independència
Carles Puigdemont, en el moment en què va suspendre la declaració d'independència | Adrià Costa

Carles Puigdemont, aquest dimarts al Parlament Foto: Adrià Costa


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat este dilluns a primera hora el document de resposta al requeriment que dimecres li va enviar Mariano Rajoy per determinar si s'havia proclamat -o no- la independència de Catalunya. La comunicació de Puigdemont a la Moncloa, com era d'esperar, no ha estat binària, sinó que pivota en l'oferiment d'una negociació. En concret, Puigdemont dóna dos mesos a Rajoy per negociar una resposta "acordada".

A la sva missiva, el president de la Generalitat no fa referència a la declaració de la independència ni a un eventual aixecament de la suspensió, només al mandat dels dos milions de persones que l'1-O van "encomanar" al Parlament "el mandat democràtic de declarar la independència".

En concret, Puigdemont fa dos precs a Rajoy: que "reverteixi la repressió contra el poble i el govern" de Catalunya i que celebren una reunió de presidents per "explorar" els primers acords. Ho fa just el dia en què Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC); Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural; i Josep Lluís Trapero, major del cos de Mossos d'Esquadra, declaren a l'Audiència Nacional com a investigats per un presumpte delicte de sedició. No es descarta que el jutge prengue mesures cautelars, a diferència de la primera vegada que hi van anar.

Una proposta "honesta"

"Europa no entén cap altra forma de resoldre els conflictes que no passin per la negociació, el diàleg i l'acord", afirma el president de la Generalitat a la carta. Puigdemont recorda a Rajoy que el passat dia 10, quan va suspendre la declaració de la independència al ple del Parlament, va fer una oferta de diàleg que no era "una demostració de debilitat", sinó una "proposta honesta". La suspensió, insisteix, és la prova que el Govern té com a "prioritat" el diàleg i no "l'enfrontament".

Al llarg dels últims dies, Puigdemont ha mantingut desenes de reunions dins i fora de Palau per consensuar una resposta unitària al requeriment. Divendres es va citar amb consellers, partits i entitats per explorar la millor via en un moment en què l'aplicació de l'article 155 de la Constitució és un fet. El nou termini que té el president per tornar a "l'ordre constitucional" acaba dijous al matí, i la CUP -soci de Junts pel Sí al Parlament i sense el qual el Govern no disposa de majoria absoluta- ja li ha demanat que promogui un ple extraordinari per proclamar la República.

De la declaració a les eleccions

Sectors del Govern -en concret, consellers tant del PDECat com d'ERC, segons fonts coneixedores de les trobades- li han demanat a Puigdemont que convoque eleccions, tot i que esta opció no és ara mateix damunt la taula del president. Dirigents del seu entorn sostenen que, amb el 155 ja damunt la taula i pendent de desplegar -Rajoy ha de pactar amb el PSOE i Ciutadans fins on intervé l'autonomia-, només hi ha una sortida: "Declarar formalment la independència". Si no ho va fer dimarts passat va ser per la pressió "interna i externa" que li reclamava un gest de diàleg.

De moment, però, els senyals de distensió entre l'Estat i la Generalitat són inexistents. Al llarg dels últims dies, hi ha hagut ministres i representants del PP que han atacat el model escolar català, donant pistes sobre per on anirà la intervenció de l'autonomia en cas que s'acabe concretant. Alfonso Dastis, titular d'Afers Estrangers, va insistir que el castellà no s'ensenya a les escoles catalanes, mentre que Xavier García Albiol, cap de files del PP al Parlament, va observar des de Santa Coloma de Gramenet un "adoctrinament" en el model escolar de la Generalitat.

Declaració a l'Audiència Nacional

Al mateix temps que Puigdemont enviava el document a la Moncloa, l'Audiència Nacional espanyola tornava a convertir-se en l'epicentre de la judicialització del procés.
 

La carta de Puigdemont per respondre al requeriment de Rajoy by naciodigital on Scribd