Violència d'Estat a les Terres de l'Ebre

Després d’una nit de vetla calmada a la Ràpita, l’arribada de desenes de furgonetes inesperadament ha donat pas a una càrrega desproporcionada, sense miraments, que la negra comitiva policial ha traslladat després a altres municipis, com Roquetes

Porres contra paperetes, força contra perseverància, una pugna retratada en esta fotografia.
Porres contra paperetes, força contra perseverància, una pugna retratada en esta fotografia. | Sofia Cabanes
Sílvia Berbís
01 d'octubre del 2017
Actualitzat el 03 d'octubre a les 15:37h
Fosca nit. També de dia. Sobre les Terres de l’Ebre ha caigut avui l’obscuritat en forma de violència d’estat. Tan fosca com les fosques viseres que tapaven les fosques mirades dels antiavalots de la Guàrdia Civil que han anat voltant per l’Ebre sembrant cops com una comitiva itinerant morta de ràbia. Han entrat a la plaça del pavelló firal de la Ràpita només uns minuts després que s’obrissen les urnes del col·legi electoral que ha unificat en un tots els que hi havien d’haver al municipi. Després d’una nit de vetla calmada, l’arribada de desenes de furgonetes inesperadament, després d’una amable visita prèvia d’una parella de Mossos d’Esquadra, que s’havia limitat a aixecar acta, ha estat el punt de partida d’una càrrega desproporcionada, sense miraments, que la negra comitiva policial ha traslladat després a altres municipis, com Roquetes. Els clavells que havien començat a compilar els votants de matinada, esperant la possible arribada de les forces policials, s’han marcit sense sentit.

La gernació que havia començat a omplir el pavelló firal de la Ràpita, en una imatge inaudita per multitudinària en unes eleccions, ha començat a cridar "no passaran” en veure estacionar les furgonetes.  Immediatament, els veïns s’han posat alerta davant les portes del pavelló i han format una barrera humana per impedir l’entrada dels agents i protegir les urnes. El bloqueig  pacífic ha estat respost a cops de porra pels antiavalots de la Guàrdia Civil, que l’han emprès indiscriminadament a cops contra el primer que tenien al costat, arrossegant persones per terra i donant cops de porra a tort i a dret. Després, han arribat reforços de la Guàrdia Civil i la tensió encara ha pujat de grau. Els agents han trencat el cordó i han irromput al pavelló, d'on s'han endut urnes. Segons han confirmat fonts mèdiques a primera hora de la tarda, ja havien estat un centenar les persones ateses per ferides i contusions de diversa consideració al centre d’atenció primària (CAP) de la Ràpita, entre les quals una periodista d’aguaita.cat. La tristesa pel panorama desplegat durant el matí ha omplit de llàgrimes la plaça que la gent ha començat a anomenar com de "la democràcia". Alguns guàrdia civils també abaixaven la mirada davant les que els dirigia la gent.

Els fets viscuts han estat qualificats de “greus, violents i antidemocràtics” per l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. “Han tallat el dret de la gent a decidir el seu futur, uns drets que han estat xafats per les forces de seguretat espanyoles”, ha recriminat. “Si podem, tornarem a votar a la Ràpita i, si no podem, farem el possible perquè la resta de pobles puguen votar”, ha dit. El cert és que la majoria de rapitencs que s’han vist atacats en el seu dret a vot s’han desplaçat a altres municipis, com ara Amposta i a Poblenou, i també a Alcanar, per fer ús de la democràcia. Una democràcia que ha rebut bastonades sense justificació.

La força de la gent, que des de feia hores, i anys, clamava per votar en referèndum per exercir el dret de decidir el futur del poble català, ha intentat aturar el brutal desplegament policial allà on feia aparició. La psicosi s’ha anat escampant arreu dels col·legis electorals.

En algunes seus electorals han aparegut patrulles dels Mossos d’Esquadra que o bé han aixecat acta de la situació, quan hi havia molts votants concentrats, o bé han aconseguit tancar algun col·legi. Ha estat prop del migdia quan les forces dures han arribat també, porra en mà, a les portes del col·legi electoral ubicat al pavelló esportiu de Roquetes. Un cop més, la gent els ha rebut amb els crits de “llibertat”, “democracia”, “pau”, i “no tenim por”, però aviat les forces desproporcionades utilitzades pels agents han fet canviar les proclames per insults. Arribat el moment, els antiavalots han rebentat les portes d’accés del pavelló i s’han endut dos urnes. La dignitat, però, és tossuda, i les votacions han continuat quan han marxat les forces policials. "De les 4 urnes, n'han requisat 2, les altres no les han trobat. S'han endut urnes, paperetes i sobres. Este és el seu botí”, ha explicat l’alcalde, Francesc Gas.

Davant les imatges que s’han anat escampant arreu, des dels mitjans de comunicació i també per les xarxes socials, arreu de les Terres de l’Ebre s’han anat prenent mesures per la possible arribada de les temudes furgonetes. En alguns llocs s’han resguardat les urnes, en altres s’han unificat col·legis i en altres s’han muntat barricades aprofitant la treva del migdia. Queden menys de quatre hores perquè tanquen els col·legis electorals d’un referèndum que ha mostrat al món la dignitat del poble català i l’ús repressiu de la més rabiosa violència d’estat.