Els Mossos es personen a ajuntaments ebrencs per identificar els responsables dels col·legis electorals

“Això que estan fent és absurd, i ho sabem tots, un cop ens treuen el dret a vot el proper pas és treure’ns el dret a respirar”, afirma el primer tinent d'alcalde de Rasquera, Joan Pellisa, un dels identificats | A Amposta i La Ràpita, entre altres ajuntaments, també s'han presentat els agents

L'acta de requeriment d'informació entregada al primer tinent d'alcalde de Rasquera.
L'acta de requeriment d'informació entregada al primer tinent d'alcalde de Rasquera. | Cedida
Redacció
26 de setembre del 2017
Actualitzat el 27 de setembre a les 9:52h
Seguint l’ordre expressa de la Fiscalia Superior de Catalunya, els Mossos d’Esquadra han començat a personar-se a alguns ajuntaments ebrencs per identificar els responsables dels centres educatius o administratius designats com a col·legis electorals del referèndum de l’1 d’octubre. Els ajuntaments de Rasquera, Amposta o La Ràpita, entre altres, ja han rebut la visita dels mossos, prèvia trucada telefònica, per instar els responsables dels centres municipals a omplir una acta de requeriment d’informació.

En esta acta, segons ha explicat un dels identificats, concretament el tinent d’alcalde de Rasquera Joan Pellisa, se’ls pregunta si han rebut alguna comunicación dels responsables del departamento d’Ensenyament, o d’aquell al qual pertany el centre, sol·licitant la seua col·laboració en la celebració del referèndum del dia 1 d’octubre. En el cas de Pellisa, ha marcat la casella ‘no’.

“Això que estan fent és absurd, i ho sabem tots, un cop ens treuen el dret a vot el proper pas és treure’ns el dret a respirar”, ha afirmat Pellisa en declaracions a aguaita.cat. “A més, és il·legat perquè ho hauria de manar un jutge i no la fiscalia”, ha afegit. Al seu parer “tot això se’ls està anant de les mans, a cada passa que es fa surten independentistes com a xampinyons”.

El mateix document han presentat  a l’alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, i al regidor de Governació i primer tinent d’alcalde d’Amposta Miquel Subirats, el qual els ha instat a presentar l’acta per registre. L’operatiu s’ha desplegat també per altres ajuntaments i també s’ha requerit als propietaris d’altres centres que operen com a col·legis electorals habitualment, segons ha pogut saber aguaita.cat.

Concretament, els Mossos tenen el manament de Fiscalia de procedir a la identificació dels responsables dels centres educatius o administratius designats com a col·legis electorals del referèndum de l'1 d'octubre la seva identificació, així com de prendre'ls declaració com a testimonis. Els Mossos també estan obligats a requerir documentació relacionada amb l'1-O i recordar que la cessió dels centres pot ser delicte.

El fiscal superior de Catalunya també "exhorta" a denunciar qualsevol tipus "d'amenaça, coacció o pressió als responsables d'aquests centres" i a informar-los que "és absolutament falsa qualsevol comunicació administrativa que garanteixi que l'entrega del control del local" no és delicte.

A més a més, demana que els Mossos adverteixin de l'obligació d'impedir l'obertura dels centres si ja han entregat les claus o l'administració ja en té una copia i requisar paperetes, urnes, ordinadors i qualsevol altre material relacionat amb l'1-O.