La Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre recupera la jota del peuet, este dissabte

Segons testimonis històrics, es ballava antigament a diversos pobles de la Ribera d'Ebre després de feines del camp

 Imatge de la presentació de la festa este dijous al matí al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé; el Conseller de Cultura de la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez; i l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà Cubells
Imatge de la presentació de la festa este dijous al matí al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé; el Conseller de Cultura de la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez; i l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà Cubells | Cedida
Redacció
14 de setembre del 2017
Actualitzat el 18 de setembre a les 16:58h
Este dissabte 16 de setembre se celebrarà a la Torre de l’Espanyol, la 8a edició de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre. La novetat d’este any serà la introducció d’una jota que actualment no es balla a la comarca però que, segons testimonis històrics, es ballava antigament a diversos pobles riberencs, sobretot després de les feines del camp, després de la verema o de fer les olives. Es tracta de la Jota del Peuet, citada al llibre 'Balls i Danses de les comarques de Tarragona: Ribera d’Ebre i Terra Alta' de Josep Bargalló, com una espècie de joc en què els balladors havien de trepitjar la cinta de les espardenyes de la seu parella de ball que les havia deslligades expressament per rebre, com a premi de xafar la cinta, un petó. Així ho recull també Joan Amades al Costumari català.

El conseller de Cultura, Lluís Puig, és l’invitat d’honor d’esta edició. Precisament Puig va guanyar, l’any1984, el Premi Nacional de Dansa amb una proposta pròpia de coreografia per a la Jota del Peuet. Aprofitant la seua visita a la comarca i esta anècdota, els membres de Lo Fardell Patxetí han fet “una adaptació popular de la jota d’esbart amb què el conseller va guanyar el Premi Nacional, que es presentarà a la Torre este dissabte perquè tothom la puga ballar”, explica Grangé, coordinadora de la festa riberenca. A més, la Banda de Benissanet ha preparat també l’adaptació de la música d’esta jota per a banda, i tots els assistents tindran l’oportunitat d’aprendre a ballar la Jota del Peuet al taller que se celebrarà a primera hora de la tarda del mateix dissabte.

 “La jota és un ball que ens unix a les Terres de l’Ebre, també amb els territoris fronterers d’Aragó i País Valencià”, ha assenyalat el conseller comarcal de Cultura, que ha afegit que “esta festa, i el fet que siga itinerant pels pobles, fa que la comarca es cohesione i que els seus veïns se senten que formen part de la Ribera”, tot destacant la gran implicació d’institucions i entitats comarcals.

L’esdeveniment també comptarà amb un concert de Pepet i Marieta, que posaran el punt i final. A més, hi haurà una fira de productes artesans, un berenar popular ofert per l’ajuntament amfitrió i una subhasta de coques dolces. Però el plat principal serà la ballada de les 17 jotes dels pobles i EMD de la comarca. L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha mostrat la satisfacció del seu poble per acollir esta festa comarcal, que a més servirà per finalitzar a la Setmana Cultural de la Torre, este any especial per la celebració dels 500 anys d’independència d’este municipi d’Ascó.

El Conseller de Cultura de la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, i la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé, han presentat l’esdeveniment este dijous al matí a la seu del Consell Comarcal, acompanyats també de l’alcalde del poble amfitrió d’este any. Totes les activitats, inclòs el concert de Pepet i Marieta, són d’entrada gratuïta.