UP demana a Agricultura que convoque els ajuts dels plans de reestructuració de vinya

Per al sindicat, no obrir-la durant esta darrera anualitat del programa, aturarà la modernització de les plantacions durant un any

Unió de Pagesos ja va traslladar esta petició al Departament en una reunió mantinguda el 26 de juliol.
Unió de Pagesos ja va traslladar esta petició al Departament en una reunió mantinguda el 26 de juliol. | Sílvia Berbís
Redacció
05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:26h
Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que convoque l’aprovació dels Plans de Reestructuració i/o Reconversió de la Vinya i els ajuts corresponents a esta campanya del Programa de Suport 2017-2018, l’última del programa, vigent des de l’any 2014, perquè els viticultors puguen continuar accedint a les ajudes per millorar de les parcel·les de vinya (reconversió varietal, pas de vas a espatllera, abancalament, desinfecció, etc.). El sindicat demana, a més, que els viticultors puguen optar a la modalitat de sol·licitud per bestreta, que permet accedir a un 80% del valor de l’ajut amb antelació.

Este Pla de Suport està integrat per diferents línies d’ajut enfocades a l’adaptació de l’oferta de vi a la demanda, i a la promoció dels vins espanyols a fora de la Unió Europea, entre altres. La Comissió Europea ha donat el seu vistiplau perquè els estats aproven nous Plans de Suport, més enllà del 2018, i n’ha assegurat el pressupost com a mínim fins el 2020.

Unió de Pagesos considera que tant el darrer esborrany de Reial Decret que regularà el Pla de Suport de l’Estat 2019-2023, a través de la seva disposició addicional, com la disponibilitat pressupostària provinent d’assignacions de l’Estat, donen prou marge per permetre la convocatòria. Per al sindicat, no obrir-la durant esta darrera anualitat del programa, propiciarà que es trasllade el volum d’operacions previstes a la campanya vinent, i aturarà la modernització de les plantacions durant un any.

Unió de Pagesos ja va traslladar esta petició al Departament en una reunió mantinguda el 26 de juliol. Cal tindre en compte que en altres comunitats com Castella La Manxa, fins i tot ja han donat per tancat el període de sol·licitud de plans 2017-2018.