La Fiscalia no vol deixar en llibertat Mohamed Houli i Driss Oukabir

Es remet als arguments del jutge Fernando Andreu i posa de manifest que se'ls investiga per uns fets d'«extrema gravetat»

Mohamed Houli Chemlal
Mohamed Houli Chemlal | EFE
Redacció
30 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:53h
La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat este dimecres un informe en el qual s'oposa a dixar en llibertat Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal, detinguts a Madrid pels atemptats a Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost. Els advocats dels dos acusats havien presentat un recurs demanant que sortissen en llibertat provisional a l'espera de judici, però la petició ha topat amb el criteri de la Fiscalia. En els pròxims dies el jutge Fernando Andreu, que dirigix la investigació, haurà d'acabar de decidir.

La Fiscalia ha contestat els dos recursos basant-se en els arguments de la interlocutòria de presó dictada dimarts passat pel jutge. Fonts jurídiques recorden que la causa es manté secreta i que, per tant, no es poden desvelar quins són aquests arguments. En la resolució judicial, el magistrat de l'Audiència Nacional posava de manifest que se'ls investigava per uns fets "d'extrema gravetat" i que la presó provisional era "l'única mesura possible" per garantir que la investigació continua el seu curs.

Driss Oukabir: va llogar la furgoneta de l'atemptat

Driss Oukabir va ser el primer detingut en relació amb els atemptats. Els Mossos d'Esquadra el van arrestar la tarda del 17 d'agost quan es dirigia a la comissaria de Ripoll. Se l'ha identificat com la persona que va llogar la furgoneta amb la qual es va perpetrar l'atropellament massiu a La Rambla de Barcelona. Davant del jutge, va assegurar que l'havia llogat pensant que era per fer una mudança.
 

Driss Oukabir. Foto: EFE


Tanmateix, en un primer moment davant la policia, havia donat una altra versió. Havia acusat el seu germà -mort a trets per la policia a Cambrils- d'haver-li robat la documentació. Davant del jutge, en canvi, va canviar de parer i va assegurar la va llogar ell mateix pensant que era per a una mudança i que la primera versió l'havia donat "per por".

La seua advocada, Begoña Garcés, va presentar dilluns un recurs demanant l'alliberament d'Oukabir adduint que ni la investigació ni la interlocutòria del jutge concreten el paper del seu client en la suposada cèl·lula o en la comissió dels atemptats. El jutge li atribuix els delictes d'integració a organització terrorista i assassinat i lesions de caràcter terrorista.

Mohamed Houli: el testimoni més rellevant

El mateix ha fet també l'advocat de l'altre detingut, Mohamed Houli Chemlal, arrestat a l'Hospital de Tortosa després de quedar ferit a l'explosió d'Alcanar. El jutge li atribuix els delictes d'integració a organització terrorista, assassinat i lesions de caràcter terrorista i també el de dipòsit d'explosius i estralls.

El seu testimoni és el més rellevant per aprofundir en la investigació dels atemptats. Davant del jutge Andreu, va explicar que feia dos mesos que treballaven en la preparació dels fets des de la casa d'Alcanar –on estaven fabricant els explosius- i que la intenció era posar cotxes bomba a "monuments i esglésies, com la Sagrada Família". També va relatar que la intenció de l'imam era la d'immolar-se.