L'imam de Ripoll va denunciar el Defensor del Poble la «injustícia» del seu empresonament el 2010

Abdelbaki es Satty va ser condemnat a quatre anys i mig de pressió per intentar introduir a Espanya 121 quilos d'haixix

La mesquita de Ripoll amb una imatge superposada de l'imam Abdelbaki es Satty.
La mesquita de Ripoll amb una imatge superposada de l'imam Abdelbaki es Satty. | Europa Press
Redacció
29 d'agost del 2017
Actualitzat el 31 d'agost a les 16:42h
L’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, va ser condemnat, el 2011, a quatre anys i mig de pressió per intentar introduir a Espanya 121 quilos d'haixix. Abdelbaki va donar la culpa dels fets a tres germans marroquins -els quals, finalment, van ser absolts-, acusant-los d’obligar-lo a transportar la droga; acusació que el jutge de Ceuta no va considerar certa, segons informa El País.

En a vista oral, l’imam va declarar que el van posar dintre d’una furgoneta, va sofrir una pallissa i va estar ingressat quatre dies a un hospital en estat de coma. Tanmateix, no va denunciar els fets quan estos van ocórrer ni va aportar proves de la seua estància a l’hospital.

La sentència afirma que l’1 de gener de 2010 els gossos de la Guardia Civil van detectar l'haixix en una furgoneta propietat seua. Abdelbaki va ser detingut quan anava a embarcar-se al transbordador que fa la ruta Ceuta-Algeciras. El futur imam de Ripoll i presumpte cap dels atemptats a Barcelona i Cambrils, però, es va contradir a l’hora d’aportar la seua versió.

Com a imputat, va al·legar que no sabia res de la droga i que els tres germans li van deixar 6.000 euros per comprar una furgoneta. Segons d’Abdelbaki, un mes després de ser detingut li van “enviar” una quarta persona a qui havia de deixar-li el vehicle i que, després, ell va tornar a usar al Marroc sense adonar-se’n que portava l'haixix. Tot i haver defensat esta versió com a imputat, al judici va afirmar que havia transportat la droga, però que ho havia fet per por i sota amenaces a la seua persona i a la seua família.

A la sentència, el jutge va constatar que hi havia “notables contradiccions” entre el que havia dit en fase d’instrucció i allò al·legat en la vista oral, cosa que Abdelbaki també va negar acusant la traductora d’haver-se equivocat. Però el jutge també apunta altres contradiccions com l’import que els germans van deixar-li al futur imam, que no era de 6.000 euros sinó de 13.000 €.

Abdelbaki va complir pressió per tràfic de drogues del 2 de gener del 2010 a l’abril de 2014, i la major part de la seua condemna la va passar a la presó de Castelló. Durant el temps que va estar en situació de presó provisional esperant el judici, Abdelbaki va dirigir-se, mitjançant cartes, al Defensor del Poble i a la Fiscalia General de l’Estat denunciant la “injustícia” de la seua condemna i explicant la seua versió dels fets. També va afirmar que els germans estaven amenaçant-lo fins i tot dintre de la presó. Les dos institucions van respondre que no podien fer res, ja que el judici estava per resoldre.

Queda el dubte si esta condemna i la seua experiència a la presó va fer radicalitzar Abdelbaki. Això sí, se sap que abans de que tot això succeís, va contactar amb Mohamed Mrabet, un imam radical que presidia la mesquita Al Furkan a Vilanova, i que va ser detingut en l’operació Chacal, el 2005. Va ser acusat per la policia per dirigir una xarxa que va enviar combatents (muyahidines) a l’Iraq i l'Afganistan. Durant la operació, el cos policial va trobar documentació d’Abdelbaki es Satty a casa de Mrabet i, tot i que no va ser imputat per la causa, el jutge va autoritzar la intervenció del seu telèfon.