Més de 400 persones criden «No tenim por» en la concentració contra el terrorisme a Tortosa

L’acte ha estat convocat per la Xarxa per la Convivència i els assistents han aportat espelmes, missatges i flors | “No som un cas aïllat, som part d’una tragèdia col•lectiva perpetrada pels interessos del poder econòmic i per les noves formes de guerra”, ha apuntat el manifest

La concentració a la plaça de l'Ajuntament ha reunit més de 400 persones.
La concentració a la plaça de l'Ajuntament ha reunit més de 400 persones. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
25 d'agost del 2017
Actualitzat el 28 d'agost a les 9:36h
Rabha, Mounia, Ouassima i Hanane volen estudiar ADDE, Biotecnologia i Dret. Confien que tenir estudis serà lo més important a l’hora de trobar feina però sospiten que no tindran les mateixes oportunitats que els seus companys. Malgrat tot, pensen afrontar el futur amb valentia, la mateixa que han mostrat este divendres per vèncer els nervis de sentir-se més observades que mai en llegir el manifest en la concentració que ha tingut lloc este vespre a Tortosa en rebuig al terrorisme i en solidaritat a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Més de 400 persones han atès la crida de la Xarxa per la Convivència a la plaça de l’Ajuntament.

“Mantenir unida la nostra comunitat i seguir construint una ciutat compromesa amb la pau i la convivència en diversitat són la resposta més valenta, generosa i intel·ligent que podem donar”, han afirmat les joves encarregades de donar lectura al manifest. “Fem una crida, en estos moments de perplexitat i tristor, a recordar totes les nostres veïnes i veïns, siga quin siga el nostre origen i la nostra religió en tota la nostra diversitat, estem junts en este esforç d’unitat i confiança mútua”, han continuat.
 

Rabha, Mounia, Ouassima i Hanane han estat les encarregades de llegir el manifest. Foto: S.B.


A la plaça, els assistents han encès espelmes i han penjat flors i cartells amb missatges, en la llengua de cadascú, per expressar el que sentien: “Per a que tothom ens respectem malgrat les diferències”, “Sóc jove, sóc dona, sóc catalana i musulmana”, “No es tracta de més bolardes, sinó de menys armes”, es podia llegir.

“No caurem en la trampa del terrorisme i les guerres que ens volen dividits, espantats, plens d’odi i de recel”. Per això, de la mateixa manera que rebutgem enèrgicament la violència aquí i arreu del món, també rebutgem qualsevol actitud intolerant, racista, xenòfoba, que vulga assenyalar qualsevol dels nostres veïns i veïnes, fent-los culpables, responsables o còmplices d’uns fets terribles que cadascun de nosaltres trobem repugnants i intolerables”, han continuat les joves dalt de l’escenari. “Totes tenim dret a ser tractades amb respecte i humanitat. Totes sense excepció compartim el desig que la violència no siga capaç de trencar l’harmonia i la pau en què vivim a Tortosa, aconseguides fruit d’un llarg camí recorregut, construït entre tots i totes”.
 

Els assistents han penjat missatges i flors i han encès espelmes. Foto: S.B.


I han recordat: “No som un cas aïllat, som part d’una tragèdia col·lectiva perpetrada pels interessos del poder econòmic i per les noves formes de guerra”. Per això, han apuntat, cal afrontar el problema del terrorisme des d’una altra perspectiva, i no des de la confrontació religiosa. La clau, han dit, passa per “demanar el rebuig més ferm de tots els estats occidentals, com és el cas d’Espanya, als finançadors de DAESH perquè s’aturen les massacres tant als països musulmans i arreu del món que les patisquen com aquí. Només així podrem protegir els nostres joves d’una radicalització terrorista que s’alimenta de la seva vulnerabilitat i que s’aprofita d’ells en plena construcció de la seua identitat i el seu futur”, sostenen.

Finalment han apel·lat a la necessitat d’enfortir “els vincles de la llibertat, el respecte i la solidaritat que caracteritzem la nostra ciutat”. “Contra la violència, les guerres i el terrorisme. No tenim por. No tenim odi. Per la convivencia en la diversitat a Tortosa”, han conclós.

L’acte ha acabat amb un minut de silenci, trencat pel crit ja popular de “No tenim por”. La comunitat musulmana d’Amposta, amb el suport de l’Ajuntament del Municipi, també ha convocat una concentració en rebuig als atemptats per a este dissabte 26 d’agost a les 19 hores a la Plaça del Mercat.
 

Alguns dels missatges que ha dixat la gent que ha acudit a la crida, este divendres al vespre. Foto: S.B.