Carta al Sr. Ferran Bel, alcalde de Tortosa

«Un dels arguments que va esgrimir l’alcalde per mantenir el monument franquista va ser el fet que els anteriors governs d’altres colors polítics tampoc no el van treure»

per Jordi Morales , 24 d'octubre de 2013 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En les darreres setmanes la ciutat de Tortosa ha viscut diversos actes d’homenatge a les víctimes del franquisme. Dissabte 29 de setembre, al Museu de la ciutat, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va inaugurar una exposició sobre els bombardejos de la Guerra Civil. Divendres 18 d’octubre, a l’antic pont del ferrocarril, i amb la presència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va ser el torn d’una placa commemorativa de les noranta-dos víctimes que aquells bombardejos van produir. Aquest cop, a diferència del dissabte 29, l’acte va transcórrer amb total normalitat si no fos per les preguntes dels periodistes que emplaçaren l’alcalde Bel a explicar la contradicció manifesta entre la placa recentment inaugurada i la voluntat de no retirar el monument franquista que encara avui embruta el riu Ebre al seu pas per Tortosa.

Com ja va fer al seu moment, un dels arguments que va esgrimir l’alcalde per mantenir el monument va ser el fet que els anteriors governs d’altres colors polítics tampoc no el van treure. Una evasiva recurrent que recorda massa l’«i tu més» que sovint utilitzen els partits per espolsar-se les responsabilitats (jo tinc el Bárcenas, tu tens els ERO; jo no trec el monument perquè tu tampoc no ho vas fer). Una actitud que denota una profunda irresponsabilitat i un menyspreu respecte de la voluntat popular perquè, conscientment o inconscientment, ignora el fet que la moció per la retirada de la simbologia franquista va ser una iniciativa ciutadana amb el suport de prop de 2.000 signatures i impulsada pel Casal Popular Panxampla, un col·lectiu no adscrit a cap partit polític que haja tingut responsabilitats al consistori tortosí.


Per si això fos poc, de manera similar que en el moment de la votació de l’esmentada moció, el senyor Bel va dir textualment que «la ciutadania ha fet seu el monument, però no pel que significa, sinó perquè fa molts anys que és a la ciutat». Una agosarada afirmació que em planteja diverses preguntes: El senyor alcalde té algun estudi estadístic, alguna enquesta o alguna dada que corrobore que el poble tortosí ha fet seu el monument? En quines informacions contrastables es basa per fer una afirmació amb aquesta seguretat? Què fa que els ciutadans de Tortosa hagen fet seu el monument i no haja passat així en tantes altres ciutats catalanes d’on han estat eliminats la majoria de símbols franquistes?

Jo no sóc tortosí, però sóc fill de tortosina i nét de tortosins. Curiosament a cap dels meus familiars no se li ha preguntat la seua voluntat respecte al monument. Tampoc a les desenes d’amistats que tinc a la ciutat. A diferència de la sobrenatural capacitat predictiva de l’alcalde Bel, desconec què pensa el conjunt de la ciutadania tortosina, però sí que li puc dir que ni al meu avi, empresonat tres anys durant la postguerra i ja desaparegut, ni a la meua àvia, exiliada dos anys a França i avui encara en vida, no els feia cap goig observar aquell horrible monument d’homenatge al bàndol colpista i repressor cada cop que pujaven la persiana del seu pis situat al passeig de l’Ebre de Ferreries.


Per tant, senyor Bel, si té un mínim de dignitat i una mínima voluntat de reparació dels danys a les víctimes del franquisme, no parle en nom d’elles i pregunte’ls quina és la seua opinió respecte d’això. Avui encara en queda alguna. Aviat no en quedarà cap. Sols consultant els seus ciutadans, de manera formal i no en base a un «boca-orella» gens representatiu, podrà parlar en nom de la ciutadania i amb suficient coneixement de causa respecte d’un tema tan delicat com aquest. O és que el seu partit no està pel dret a decidir? No estem reivindicant el dret democràtic de la ciutadania a expressar-se sobre la voluntat de formar part o no de l’estat espanyol? Aquest dret a decidir no val per a altres qüestions? La ciutadania no s’ha de poder expressar respecte d’un tema com aquest?

Marque diferències amb les actituds autoritàries del govern central del PP i permeta que la ciutadania s’expresse. En cas contrari, obstaculitzant consultes ciutadanes, autoadjudicant-se la voluntat de «majories silencioses» o espolsant-se responsabilitats adduint governs anteriors, l’únic que farà serà establir més i més similituds entre la seua gestió i la tan antidemocràtica del govern de Madrid, que impedeix al poble català decidir sobre el seu futur. Siga valent, convoque una consulta com fan altres municipis en tantes altres qüestions, trega’s la careta i faça campanya per l’opció que el seu grup polític considere (siga o no, com ja va ser en la votació de la moció, coincident amb la del Partit Popular) i deixe que la ciutadania s’expresse.

Si no ho fa, almenys en relació amb aquest tema, tinga la decència de no atribuir-se la voluntat majoritària dels seus conciutadans. No la d’alguns com la meua àvia i tantes altres, víctimes en vida d’un règim feixista que encara avui vostè permet homenatjar al bell mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa.

 

Participació